Slachterij Van Hattem Vlees in Dodewaard roept vlees terug

Kwaliteitsmanager Arjen de Ruiter van slachthuis Van Hattem Vlees vorige week als hij de slachterij in het Gelderse Dodewaard laat zien.
Kwaliteitsmanager Arjen de Ruiter van slachthuis Van Hattem Vlees vorige week als hij de slachterij in het Gelderse Dodewaard laat zien. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

De slachterij in Dodewaard die vorige week in opspraak kwam vanwege mogelijk gesjoemel met paardenvlees roept al het vlees dat tussen januari 2012 en vorige week is verwerkt terug. Het gaat om paardenvlees en vlees waarin mogelijk stukjes paardenvlees zitten. Dat heeft het bedrijf Van Hattem Vlees vanavond volgens persbureau Novum bekendgemaakt.

Het slachthuis blijft ontkennen dat er paardenvlees is gemengd met rundvlees, hoewel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorige week meldde dat in vier partijen rundvleessnippers van het slachthuis paarden-DNA was aangetroffen. NVWA blokkeerde toen voor nader onderzoek al 690 ton vlees van Van Hattem - de partijen vlees in het slachthuis mochten niet weg voor het bedrijf aantoonde wat de inhoud en herkomst van het vlees was. Volgens Van Hattem is al het geproduceerde paardenvlees ook als paardenvlees verkocht. Bovendien zouden alle dieren gekeurd zijn door de NVWA.

Wel bevestigt ook Van Hattem dat er nog onduidelijkheid bestaat over wat er is gebeurd met dieren die niet geschikt werden bevonden voor de slacht. NVWA meldde dat er meer paarden waren ingekocht dan volgens het slachtregister werden geslacht. Van Hattem heeft daarom uit voorzorg al het paardenvlees teruggeroepen. De slachterij verwacht “dat hiermee de rust en het vertrouwen zal terugkeren”, zo staat in een verklaring.

De NVWA had van het bedrijf gevraagd dat het alle vlees, vleesproducten en karkassen die in de afgelopen twee jaar in de handel waren gebracht zou traceren en uit de handel nemen. Het slachthuis had tot vandaag de tijd om met meer informatie te komen, anders had het gesloten kunnen worden.

Het bedrijf is niet het eerste dat in opspraak komt vanwege ‘fraude’ met vlees. In maart vorig jaar nam de NVWA vlees van groothandel Willy Selten uit Oss in bewaring. Ook daar deugde de administratie niet en was het vlees niet te identificeren en te traceren.