Rutte heeft vrijdag een ontmoeting met Poetin in Sotsji

Voor de opening van de Olympische Winterspelen in Sotsji heeft Mark Rutte vrijdag een ontmoeting met de Russische president Poetin. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Begin dit jaar ontstond ophef over de zware Nederlandse delegatie – koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en minister Schippers – die naar de Spelen afreist. De COC startte een

Mark Rutte en Vladimir Poetin heffen het glas tijdens een diner in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam, tijdens de opening van het Nederland-Ruslandjaar.
Mark Rutte en Vladimir Poetin heffen het glas tijdens een diner in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam, tijdens de opening van het Nederland-Ruslandjaar. Foto ANP / Jerry Lampen

Voor de opening van de Olympische Winterspelen in Sotsji heeft Mark Rutte vrijdag een ontmoeting met de Russische president Poetin. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Begin dit jaar ontstond ophef over de zware Nederlandse delegatie - koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en minister Schippers - die naar de Spelen afreist. De COC startte een petitie, waarin de homobelangenorganisatie de Tweede Kamer opriep koning Willem-Alexander en premier Rutte niet naar Sotsji te sturen. Rusland kreeg de afgelopen jaren veel kritiek op de mensenrechtensituatie in het land. Uitgesproken critici werden veroordeeld tot hoge celstraffen, en er werd een wet aangenomen die “propaganda onder minderjarigen voor niet-traditionele seksuele relaties” verbiedt.

Op de persconferentie waarin Rutte bekendmaakte dat hij naar de Winterspelen afreist zei de premier dat hij geen moment had getwijfeld.

“Om te laten zien dat we als één man, één vrouw en één land achter onze sporters staan. En als ik er dan toch ben en ik kom een politicus tegen, dan ga ik mijn mond niet houden. Dan spreek je over rechten voor homo’s en mensenrechten in het algemeen. Maar wat heeft een boycot nou voor nut?”

Rutte blijft na de openingsceremonie nog één dag. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van wie ook bekend was dat ze naar Sotsji zou gaan, komt op 17 februari aan en blijft tot en met 20 februari. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan vijf dagen naar Sotsji.