Ledental GroenLinks sterkst gedaald - 50Plus, D66 en SGP groeien

GroenLinks heeft van alle politieke partijen vorig jaar relatief de meeste leden zien vertrekken. Het ledental daalde met 6,3 procent. De grootste groeier is net als vorig jaar 50Plus. De in 2011 opgerichte partij groeide met 4.600 leden, wat bijna neerkomt op een verdubbeling. D66 komt uit op een recordaantal van 23.700 leden.

Achttien politieke partijen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 meededen.
Achttien politieke partijen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 meededen. Infographic ANP

Bij GroenLinks zijn van alle politieke partijen vorig jaar relatief de meeste leden vertrokken. Het ledental daalde met 6,3 procent. De grootste groeier is net als vorig jaar 50Plus. De in 2011 opgerichte partij groeide met 4.600 leden, wat bijna neerkomt op een verdubbeling. D66 komt uit op een recordaantal van 23.700 leden. Dat blijkt uit cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP).

Behalve GroenLinks zagen ook de PvdA (5,8 procent), VVD (5,3 procent), CDA (4,8 procent) hun ledenbestand flink krimpen. SP (3,4 procent), PvdD (2,1 procent) en ChristenUnie (1,9 procent) hadden ook een dalend ledenaantal. GroenLinks was vorig jaar na de nodige crises met 7,1 procent ook al een van de sterkste dalers.

Slechts drie partijen boekten in 2013 winst. Naast 50Plus gingen ook D66 (2,9 procent) en SGP (1,1 procent) vooruit. De PVV staat niet in de lijst: het is niet mogelijk om van die partij lid te worden.

Het ledental in een overzicht van DNPP:

Tabel DNPP

Het ledental van alle politieke partijen in de Tweede Kamer daalde in 2013 met bijna 6.100, een afname van 1,9 procent. De teruggang past volgens het documentatiecentrum in het patroon dat partijen het goed doen in jaren waarin Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden. In de daaropvolgende jaren zakken de ledentallen steevast weer wat terug, zoals ook te zien in onderstaande grafiek: