‘Na tien jaar laatste deel chemische wapens Libië vernietigd’

Foto ANP / Lex van Lieshout

In de afgelopen drie maanden heeft Libië in samenwerking met de Verenigde Staten het laatste deel van de voorraad chemische wapens van voormalig leider Moammar Gaddafi vernietigd. Dat meldt The New York Times vanmiddag. De vernietiging gebeurde in het diepste geheim in de Libische woestijn, zo’n vierhonderd kilometer buiten Tripoli.

Het gaat om honderden bommen en artillerie gevuld met mosterdgas. De middelen zijn met behulp van een mobiele oven vernietigd. Een succes, want de technologie wordt nu ook gebruikt bij de vernietiging van chemische wapens in Syrië. In totaal is er tijdens de operatie twee ton verwerkt. Met de vernietiging van deze wapens komt een einde aan een proces dat in totaal tien jaar heeft geduurd.

Gaddafi gaf niet alle wapens op

In 2004 gaf Gaddafi aan dat zijn land 24,7 ton aan chemische wapens bezat. Libië was ongeveer op de helft van vernietiging toen in 2011 de burgeroorlog uitbrak. Westerse inlichtingendiensten monitorden de vernietiging goed, om er zeker van te zijn dat de chemische middelen niet in handen van terroristen vielen.

Toen de nieuwe overheid het land in handen kreeg gaven ze aan dat ze verder wilden gaan met het vernietigen van de wapens. In november 2011 en februari 2012 ontdekten westerse inspecteurs - tot de verrassing van Libië - dat er nog bijna twee ton aan wapens op geheime plekken lag. In tegenstelling tot de grote bulk waren deze wapens al geladen in artillerie, raketlanceerders en grote bommen.