Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Gemeenten hebben hun politieke autonomie verloren

Gemeenten hebben hun politieke autonomie verloren, schrijft de Groningse hoogleraar staatsrecht D.J. Elzinga vandaag in deze krant. Ze hebben alleen nog geld om regels uit Den Haag uit te voeren, met beperkte politieke marges. Gekozen partijen hebben geen manoeuvreerruimte meer. Het vrij besteedbare deel van het gemeentebudget is door bezuinigingen en verliezen „in rook opgegaan”. Elzinga adviseert om te stemmen op partijen die een einde willen maken aan „de verkwanseling van de lokale democratie”. (NRC)