Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

“Farid de la Morlette” gooide een kat tegen de muur op video: één jaar cel

Een man uit Marseille die een video op Facebook had gezet waarin hij een kat meerdere malen weggooit – tegen een muur, hoog de lucht in, in de bosjes, op een betonnen ondergrond – is even het gesprek van de dag in Frankrijk. Vrijdag werkt hij opgepakt, vandaag al veroordeeld tot een jaar cel.

Screenshot YouTube

Een man uit Marseille die een video op Facebook had gezet waarin hij een kat meerdere malen weggooit - tegen een muur, hoog de lucht in, in de bosjes, op een betonnen ondergrond - is even het gesprek van de dag in Frankrijk. Vrijdag werkt hij opgepakt, vandaag al veroordeeld tot een jaar cel.

“Farid de la Morlette”, zoals hij zich noemde - la Maurelette is een buitenwijk van Marseille - zette vorige week de video op zijn Facebook. Binnen de kortste keren gingen de beelden viral. Op de beelden gooit Farid lachend met een jong katje (“kijk ‘m vliegen!”), dat hij, naar later bleek, gewoon van straat had geplukt. Hier zijn de beelden voorlopig nog te zien (pas op, het zijn geen leuke beelden):
http://youtu.be/qf47Nbh6Xss?t=1m

Het leidde vanzelfsprekend tot ophef. Op Facebook zijn talloze pagina’s opgericht waar wordt opgeroepen tot de veroordeling van Farid. Op zijn best, want andere filmpjes en pagina’s roepen op hem minstens iets even ergs aan te doen of zelfs te executeren. ‘Fils de pute’ (‘hoerenzoon’), ‘Je propose qu’on encule Farid de la Morlette’ (‘ik stel voor dat Farid de la Morlette opsodemietert/in zijn kont wordt geneukt’), ‘Va en enfer’ (‘ga naar de hel’) - de krachttermen op internet waren niet van de lucht.

Iets redelijker protesten waren er ook: onder andere de Brigitte Bardot-dierenstichting heeft een aanklacht ingediend, en er werd een petitie opgestart om Farid veroordeeld te krijgen. Sommige partijen grepen de beelden aan om in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Marseille van binnenkort even hun mening te geven. Het voorval doet ook de discussie oplaaien of sociale media een te makkelijk platform zijn om dit soort gedrag tentoon te spreiden.

Één jaar cel

Vrijdag werd hij opgepakt: Farid G., 24 jaar oud. De man die hem filmde wordt nog gezocht. Vandaag diende de zaak van G. al. De filmpjes waarop hij met de kat gooide werden getoond. “Ik weet niet wat me overkwam, ik ben stom geweest, het spijt me,” zei hij daarop. Bijna 200 dierenbeschermers waren vandaag voor de rechtbank verzameld met hun honden, de aanklager noemde de actie “pervers”, “sadistisch” en noemde G. iemand “zonder enige morele grenzen”. Een gebeurtenis die “de hele wereld heeft verafschuwd”. G. verklaarde:

“Ik liep met een jongen door de buurt, we liepen op straat. Ik heb de kat gezien, hij kwam op me af. Het kwam zomaar in me op, ik heb niet nagedacht, ik weet niet wie het idee heeft gehad om het te filmen. Ik zal het nooit meer doen, ik beloof het.”

Hij werd veroordeeld tot een jaar cel voor dierenmishandeling. Behoorlijk veel, zo vond zijn advocaat, want mensen die andere mensen mishandelen krijgen soms minder gevangenisstraf dan dit. Maar de rechtbank wilde een voorbeeld stellen, en had hem zelfs tot twee jaar kunnen veroordelen.

En dan toch nog wat goed nieuws…

… Het vier maanden oude katje Oscar leeft nog.

Oscar. Foto AP / Claude Paris

Hij liep een buikwond en een gebroken pootje op, moet geopereerd worden, maar lijkt het te gaan redden. De Franse dierenbescherming (SPA) in Marseille zegt in deze beelden dat ze niet hadden verwacht het katje nog levend terug te vinden, maar iemand uit de buurt heeft hem gevonden en naar de SPA gebracht. De eigenaar, anoniem in beeld, is ook erg blij om zijn Oscar terug te hebben: