E.R. (Emergency Rendang)

Op de Spoedeisende Hulp rook het naar gekookte aardappelen. Het was een zware, weeë lucht die vreemd contrasteerde met de steriele omgeving. De helverlichte gangen. Het schoon geboende linoleum. De witte gordijntjes waarachter onheilspellend gepiep, gekreun en gefluister klonk. Dr. Cook was op weg naar de uitgang. Godzijdank, dacht ze, hoefde zij niet te blijven.

Op de Spoedeisende Hulp rook het naar gekookte aardappelen. Het was een zware, weeë lucht die vreemd contrasteerde met de steriele omgeving. De helverlichte gangen. Het schoon geboende linoleum. De witte gordijntjes waarachter onheilspellend gepiep, gekreun en gefluister klonk. Dr. Cook was op weg naar de uitgang. Godzijdank, dacht ze, hoefde zij niet te blijven. Op het nippertje ontsnapt aan het vonnis dat ziekenhuisvoedsel heet.

Ja, dokters worden ook weleens ziek. En dan moeten ze ook gewoon een halve middag wachten tot de specialist tijd voor hen heeft – ondanks de deplorabele toestand waarin dr. Cook zich bevond, moest ze glimlachen bij de herinnering aan die keer dat haar zoon zijn arm gebroken had en hij, toen deze vier uur, twee blikjes cola en vijf roze koeken later gegipst werd, in alle ernst aan de dienstdoende gipszetter opperde dat die naam, Spoedeisende Hulp, allicht een tikje misleidend was.

Afijn, de veroordeling tot snotgekookte andijvie, glibberige gehaktballen en, o gruwel der gruwelen, nat aardappelkruim bleef uit. En terwijl dr. Cook de blauwe lijn op het linoleum volgde naar de deur voelde ze intens medelijden met de minder fortuinlijken achter de witte gordijntjes. Op haar wachtte thuis de rendang. Wie wist wat hen te wachten stond.

Dit recept voor rendang stond in 2008 al eens in deze krant. Maar ik vind het een ideaal troostgerecht om in de vriezer te bewaren voor noodgevallen. Binnen de tijd dat je de rendang ontdooid hebt, heb je ook rijst gekookt en een simpele komkommersalade gemaakt.

Doe de kokos, rawit, gember, knoflook, ui en specerijen in een keukenmachine of vijzel. Pureer of stamp tot een fijne pasta. Verwarm de olie in een zware stoofpan en fruit hierin zachtjes de kruidenpasta. Draai het vuur wat hoger, doe het vlees in de pan en bak omscheppend even mee. Voeg de sereh, tamarinde en een theelepel zout toe.

Schenk de kokosmelk erbij en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag en laat, met deksel schuin op de pan, in 2,5 tot 3 uur sudderen.

Voor 6 personen 3 el geraspte kokos lichtbruin geroosterd 2 - 4 rawits (rode pepertjes), met of zonder zaadlijsten, grof gesneden 3 cm gemberwortel, grofgesneden 2 teentjes knoflook, grofgesneden 2 uien, grofgesneden 3 kruidnagels 1 tl koenjit (gemalen geelwortel) 2 tl gemalen koriander 1 tl gemalen komijn 1 kilo runderriblappen, in dobbelstenen 3 el olie 1 stengel sereh (citroengras), gekneusd en geknoopt 1 el vloeibare tamarinde 600 ml kokosmelk