Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Dochter Allen rakelt misbruikzaak op

Woody Allens dochter herhaalt haar 20 jaar oude aantijging van seksueel misbruik, nu hij kans maakt op Oscars.

Regisseur Woody Allen (links) en zijn partner filmactrice Mia Farrow in New York in 1986 met hun kinderen, vlnr Moses, Dylan (op Mia’s arm), Fletcher en Soon Yi. Een jaar later zou hun beider zoon Ronan geboren worden.
Regisseur Woody Allen (links) en zijn partner filmactrice Mia Farrow in New York in 1986 met hun kinderen, vlnr Moses, Dylan (op Mia’s arm), Fletcher en Soon Yi. Een jaar later zou hun beider zoon Ronan geboren worden. Foto Getty Images

Malone Farrow, de adoptiefdochter van Woody Allen en Mia Farrow, heeft haar vader zaterdag in een open brief in The New York Times van seksueel misbruik beticht toen ze zeven jaar was. Allen heeft zondag in een persverklaring de beschuldiging „onwaar en schandalig” genoemd.

De inmiddels 28-jarige Malone, die vroeger Dylan heette, verwijt Hollywood en met name Oscarkandidaat Cate Blanchett nog altijd met Allen samen te werken: „Wat als het jouw kind was, Cate Blanchett?”

Malone Farrow uitte de beschuldigingen vorig jaar al in een interview in het blad Vanity Fair, maar ze stammen al uit 1992. Voor het eerst publiceert Malone Farrow nu zelf over de zaak. Het succes van Allen interpreteerde ze lang als verwijt richting haar, schrijft ze: ze ontwikkelde een eetstoornis en deed aan zelfmutilatie. Maar nu Allen een 19de Oscarnominatie kreeg voor Blue Jasmine, met Blanchett in de hoofdrol, schrijft ze het zwijgen te verbreken „namens alle overlevenden van seksueel misbruik die contact met me hebben gezocht”.

Wat het misbruik precies behelst, wordt ook uit deze brief niet geheel duidelijk. Malone noemt een geval van „seksueel misbruik” op een zoldertje en rept verder van algehele afkeer van Allen, die dingen deed „die haar niet bevielen”, zoals een duim in haar mond stoppen, op haar buik blazen of haar onder de dekens te halen „terwijl hij alleen ondergoed droeg”.

Het misbruik zou op 4 augustus 1992 hebben plaatsgevonden, vier maanden nadat de toen 56-jarige Woody Allen zijn langdurige relatie met actrice Mia Farrow had beëindigd, die in dertien van zijn films speelde. Allen was verliefd geworden op Farrows 19-jarige adoptiedochter Soon Yi, met wie hij in 1997 trouwde.

Mia Farrow gaf de politie een video waarop Malone praat over onzedelijk betasten op het zoldertje tijdens een bezoek aan Farrows vakantiehuis Frog Hollow te Connecticut. Farrow was toen in een voogdijstrijd met Allen verwikkeld. Naast drie kinderen met haar ex André Previn – drie biologisch, twee geadopteerd, onder wie Soon Yi – had Farrow drie kinderen met Allen: diens biologische zoon Ronan (1987) en de adoptiekinderen Moses en Dylan, nu Malone.

Het openbaar ministerie van Connecticut seponeerde de zaak na een half jaar onderzoek. Medisch bewijs ontbrak, ondervraging leverde tegenstrijdigheden op, in de videotape van Farrow was gemonteerd. In februari 1993 verklaarde een voormalig kindermeisje, Monica Thompson, bovendien dat Farrow haar onder druk had gezet valse verklaringen tegen Allen af te leggen.

Maar terwijl de leider van het onderzoek stelde dat Dylan niet seksueel was misbruikt, hield de rechter het op gebrek aan bewijs, waardoor Allen verdacht bleef. Farrow kreeg de voogdij over haar acht resterende kinderen. Sindsdien bestaat er een kamp-Allen en een kamp-Farrow; adoptiezoon Moses, een fotograaf, hernieuwde als enige kind onlangs het contact met Allen en beticht zijn moeder nu van „hersenspoelen”. In een interview met CBS 60 Minutes uit 1992 (te zien op nrc.nl) vertelt Allen dat Farrow hem zei, nadat aan het licht was gekomen dat hij een relatie met de meerderjarige stiefdochter Soon Yi had: „Jij hebt mijn dochter van me afgenomen, ik ga je jouw dochter afnemen.”

De nieuwe aanval uit het kamp-Farrow op de 78-jarige filmmaker komt op een moment dat zijn werk weer in trek is in Amerika. Na Midnight in Paris in 2011, zijn meest succesvolle film ooit, kreeg hij vorige maand drie Oscarnominaties voor Blue Jasmine: beste oorspronkelijke script (Allen), vrouwelijke bijrol (Sally Hawkins) en actrice (Cate Blanchett). Met name de Oscar voor Blanchett leek een uitgemaakte zaak.

Voor Malones brief waren er al boze tweets uit het kamp-Farrow. Op 6 januari, toen Allen een oeuvreprijs kreeg bij de Golden Globes, twitterde Mia Farrow: ‘Tijd om ijs te pakken en over te schakelen naar #GIRLS ... slaap lekker.’ Zoon Ronan twitterde iets soortgelijks.

Namens het kamp-Allen heeft documentairemaker Robert B. Weide een uitgebreide weerlegging geplaatst op website The Daily Beast. Het is onduidelijk hoe deze affaire de Oscarkansen van met name Blanchett zal beïnvloeden. Zij reageerde: „Het is duidelijk een lange en pijnlijke situatie voor de familie, en ik hoop dat ze [...] vrede vinden.”