‘Dijsselbloem moet plaats maken voor vaste Eurogroepvoorzitter’

Minister Jeroen Dijsselbloem tijdens een bijeenkomst met alle ministers van Financiën van de EU in Brussel.
Minister Jeroen Dijsselbloem tijdens een bijeenkomst met alle ministers van Financiën van de EU in Brussel. Foto ANP / Jerry Lampen

Jeroen Dijsselbloem moet wellicht vroegtijdig plaatsmaken voor een vaste voorzitter van de zogenoemde Eurogroep, waarin landen uit de eurozone zijn verenigd. Dat meldt de Duitse krant Handelsblatt. De Nederlandse minister van Financiën is aangesteld tot halverwege 2015, maar volgens de krant willen regeringsleiders deze zomer al kijken of het voorzitterschap geen permanent karakter kan krijgen. Dit zou besproken kunnen worden op een Europese top in juni.

Volgens Handelsblatt zou er kritiek zijn op Dijsselbloem: hij zou zich voornamelijk inzetten voor de belangen van zijn eigen land. Bovendien willen diplomaten die de krant heeft gesproken liever een voorzitter die zijn tijd niet hoeft te verdelen tussen een ministerschap in eigen land en een voorzitterschap op Europees niveau.

De kritiek is niet nieuw. Vorig jaar mei schreef NRC Handelsblad al dat in meerdere landen de overtuiging groeit dat de eurozone beter functioneert met een permanente, fulltime voorzitter. Het is niet helemaal verbazingwekkend dat deze discussie nu opnieuw oplaait, aldus onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso:

“Het is op dit moment relatief rustig in Europa, dus er is nu tijd om over dit soort zaken te praten. Ook komen de Europese verkiezingen eraan, waarna de hele carrousel met benoemingen gaat beginnen. De functie van voorzitter van de Eurogroep zou daar goed bij passen, dus dit is het moment om daar weer over te beginnen.”

Volgens Handelsblatt is de Nederlandse regering de enige die weerstand biedt tegen het plan voor een permanente voorzitter, omdat Dijsselbloem dan voortijdig moet vertrekken.

Update 11.34 uur: Dijsselbloem heeft, voorafgaand aan een overleg in de Tweede Kamer, laconiek gereageerd op de kritiek. Hij ligt er ‘totaal niet wakker’ van de kritiek. “Zeker niet als die anoniem is. Dan word ik er niet koud of warm van”, zei de minister tegen persbureau Novum.