‘Amsterdamse wethouder Wiebes beoogd opvolger Weekers’

De Amsterdamse wethouder Eric Wiebes wordt waarschijnlijk de nieuwe staatssecretaris van Financiën. De NOS en De Telegraaf melden dat de VVD’er deze week naar voren wordt geschoven als opvolger van Frans Weekers.

Eric Wiebes, nu in Amsterdam als wethouder verantwoordelijk voor het verkeer en vervoer.
Eric Wiebes, nu in Amsterdam als wethouder verantwoordelijk voor het verkeer en vervoer. Foto ANP / Martijn Beekman

De Amsterdamse wethouder Eric Wiebes wordt waarschijnlijk de nieuwe staatssecretaris van Financiën. De NOS en De Telegraaf melden dat de VVD’er deze week naar voren wordt geschoven als opvolger van Frans Weekers, die vorige week opstapte toen bij een debat over problemen met toeslagen bleek dat de Kamer het vertrouwen in hem had verloren.

Wiebes is meest logische kandidaat om Weekers op te volgen, schreef NRC-redacteur Thijs Niemantsverdriet dit weekend:

“De 50-jarige wethouder verkeer en vervoer in Amsterdam is een fixer pur sang: de afgelopen jaren beheerde hij met vaste hand erkende rampendossiers als de Noord/ Zuidlijn en de beroerde ICT-voorziening van de hoofdstad. Wiebes heeft verstand van financiën en kan daarnaast bogen op Haagse ervaring: hij werkte als topambtenaar op het ministerie van Economische Zaken. Ook onderhoudt hij een goede relatie met PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher, die hij nog kent uit de tijd dat die in Amsterdam wethouder financiën was.”

De 50-jarige Wiebes zou volgens de NOS en Telegraaf dit weekeinde officieel zijn gevraagd. Naar hem loopt nog een onderzoek. Als dat af is kan premier Mark Rutte hem presenteren en koning Willem-Alexander hem beëdigen. Niemantsverdriet over dat onderzoek:

“De AIVD moet onderzoeken of de beoogde bewindspersoon geen lijken in de kast heeft. Extra puntje van aandacht bij deze functie: heeft de nieuwe bewindspersoon, verantwoordelijk voor de Belastingdienst, zelf ooit een akkefietje met de fiscus gehad?”

Wiebes is sinds 2010 wethouder in Amsterdam, waar hij verkeer, vervoer en infrastructuur in zijn portefeuille heeft. Eerder werkte bij op het ministerie van Economische Zaken als consultant. Hij heeft geen ervaring in de landelijke politiek en zijn vertrek zou een kleine ramp zijn voor de Amsterdamse VVD: hij schreef het lokale verkiezingsprogram en bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart is Wiebes lijstduwer en opnieuw kandidaat-wethouder.