Onderzoek naar aanvaring Sea Shepherd en Japanse walvisvaarders

Beeld vanaf The Bob Barker, het schip dat zondag een aanvaring had met een walvisvaarder.
Beeld vanaf The Bob Barker, het schip dat zondag een aanvaring had met een walvisvaarder. Foto Reuters / Eliza Muirhead

Het incident tussen het Nederlandse schip van Sea Shepherd en een Japanse walvisvaarder afgelopen zondag wordt onderzocht door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat aan persbureau Novum.

De schepen The Bob Barker en The Steve Irwin volgden drie Japanse harpoenjagers tijdens de walvisvangst in de wateren bij de Zuidpool.
The Bob Barker botste met de Yushin Maru No. 3, waarbij beide schepen beschadigd raakten.

Beide partijen noemen elkaar de schuldige partij. Volgens de Japanners probeerden de activisten van Sea Shepherd met rubber bootjes touwen in de buurt van de schepen te laten vallen om de scheepsschroeven vast te laten lopen.

Volgens de verklaring van Sea Shepherd probeerden de walvisvaarders de hele dag al de schepen van Sea Shepherd te raken en poogden ze met stalen kabels het roer en de schroef van The Bob Barker onklaar te maken.

Het Japanse agentschap voor visserij zei in een verklaring:

“Ons walvisonderzoek is een legitieme activiteit volgens de internationale verdragen. De gewelddadige sabotage van Sea Shepherd hiertegen bedreigt de levens van de Japanse bemanning en de beschadiging van onze schepen en uitrusting kan niet worden getolereerd.”

De Japanse regering wil dat Nederland maatregelen neemt tegen Sea Sheperd die onder Nederlandse vlag vaart. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft informatie over het incident doorgegeven aan de inspectie Leefomgeving en Transport en het ministerie van Veiligheid en Justitie. De inspectie gaat bekijken of het Nederlandse schip heeft gehandeld volgens de maritieme regels. Ook Australië onderzoekt het incident.

Buitenlandse Zaken wil voorlopig inhoudelijk niet reageren op de aanvaring. Volgens een woordvoerder is er nog te weinig informatie beschikbaar gesteld door de Japanse autoriteiten. Wel heeft het ministerie een verklaring gehad van Sea Shepherd.

Zowel Sea Shepherd als Japan heeft beelden van de aanvaring online gezet.

De aanvaring gezien vanuit The Bob Barker:

De aanvaring gezien vanuit Yushin Maru No. 3