Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Zorgmedewerkers bij honderd instellingen voeren dinsdag actie

Medewerkers van een zorginstelling in Den Haag bij een demonstratie begin januari.
Medewerkers van een zorginstelling in Den Haag bij een demonstratie begin januari. Foto ANP / Bart Maat

Zorgmedewerkers in honderd verpleeg- en verzorgingshuizen leggen dinsdag tijdelijk het werk neer. Zij willen actievoeren voor “een goede zorg en goede cao”. Dat meldt vakbond Abvakabo FNV vandaag.

De vakbond is ontevreden over een nieuwe cao voor verpleeghuizen en thuiszorg die in december zonder de FNV is gesloten.

“De zorgwerkgevers, georganiseerd in Actiz, hebben een cao gesloten die niets doet aan de grote problemen in de zorg, zoals de hoge werkdruk in de verpleeghuizen of de loondump in de thuiszorg. Zorgmedewerkers willen goede zorg kunnen bieden, maar dat gaat niet als de werkdruk te hoog is of als het werk steeds met wisselende collega’s moet worden gedaan. Ook de ouderen hebben behoefte aan vaste gezichten.”

Een ander probleem is volgens de vakbond de “magere loonsverhoging” van 0,77 procent. Dat is minder dan de inflatie (1,5 procent volgens het Centraal Planbureau) en dus slecht voor de koopkracht van zorgmedewerkers.

Vorige maand voerde de vakbond op vijftig plaatsen actie. De duur van werkonderbreking van dinsdag zal variëren van één minuut tot meerdere uren.