Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Hongersnood dreigt in Zuid-Soedan

Vluchtelingen dragen hun spullen mee in de door rebellen gecontroleerde staat Jonglei.
Vluchtelingen dragen hun spullen mee in de door rebellen gecontroleerde staat Jonglei. Foto Reuters / Goran Tomasevic

De crisis in Zuid-Soedan dreigt te resulteren in hongersnood. Naar schatting hebben 3,7 miljoen mensen (op een bevolking van elf miljoen) acuut voedsel nodig, zei de coördinator humanitaire hulp van de Verenigde Naties Toby Lanzer tegenover de BBC.

De voedselschaarste in het Afrikaanse land is het gevolg van de burgeroorlog waarbij sinds december duizenden mensen zijn omgekomen. Door het geweld zijn 860 duizend mensen ontheemd. Zo’n 123 duizend van hen vluchtten naar buurlanden.

Nederland geeft 1 miljoen

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking maakte vrijdag bekend dat Nederland voor een miljoen euro aan noodhulp naar Zuid-Soedan stuurt. Volgens de VN is ruim 63 miljoen euro nodig om te voorzien in basisbehoeften en -voorzieningen als water, voedsel en onderdak.

De Nederlandse bijdrage gaat naar VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, die samenwerkt met de Oegandese regering.

De kiem voor het conflict werd afgelopen zomer gelegd toen president Salva Kiir zijn ambitieuze vicepresident Riëk Machar ontsloeg, evenals een groot deel van zijn kabinet. In december braken onlusten uit na een vermeende couppoging van de oud-vicepresident.

Tribale strijd

Riëks huis in de hoofdstad Juba werd door tanks en mortiervuur kapotgeschoten. Familieleden en lijfwachten kwamen om. Riëk zelf ontsnapte door een gat in het hek om zijn huis. Onder zijn leiding ontwikkelde zich razendsnel een grote opstand in het leger.

Soldaten van Riëks stam, de Nuer, sloegen massaal aan het muiten. Dinka’s van de Presidentiële Garde voerden slachtingen uit onder Nuers in Juba. De strijd kreeg dan ook een sterk tribale dimensie, aldus onze correspondent Koert Lindijer.

Staakt-het-vuren

Inmiddels is in het land een fragiel staakt-het-vuren bewerkstelligd. Bemiddeling van de Nederlandse vredesbeweging Pax heeft daarin een belangrijke rol gespeeld, zo bleek donderdag.