Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De drie beste rollen van Philip Seymour Hoffman in een paar fragmenten

Philip Seymour Hoffman als Truman Capote in de film Capote. Voor deze rol kreeg hij in 2006 een Oscar.
Philip Seymour Hoffman als Truman Capote in de film Capote. Voor deze rol kreeg hij in 2006 een Oscar. Foto AP / Atilla Dory / Sony Pictures Classics

Met grote verslagenheid is gereageerd op de dood van de Amerikaanse acteur Philip Seymour Hoffman. De keuze om zonderlinge karakters te spelen, was een beetje zijn handelsmerk. Maar hij was veelzijdiger dan alleen het spelen van dat soort types. Een paar fragmenten uit zijn beste films.

Hoffman beschouwde zijn rol als student in de film Scent of A Woman (1992) als zijn doorbraak in de filmwereld, daarvoor werkte hij na zijn studie nog als vakkenvuller in een supermarkt. Bij het filmhuispubliek begon hij op te vallen toen hij begon samen te werken met de regisseur Paul Thomas Anderson. Hoffman speelde in bijna alle films van de regisseur: Hard Eight (1996), Boogie Nights (1997), Magnolia (1999), Punch-Drunk Love (2002) en The Master (2012).

Daarna werkte hij nog met vrijwel alle grote regisseurs zoals Sidney Lumet, Joel Coen, Cameron Crowe, Spike Lee, David Mamet en Anthony Minghella. Al snel viel Hoffman op door de keuze van zijn rollen. Zoals NRC-redacteur Peter de Bruijn zegt, was Hoffman er goed in om wat zonderlinge types neer te zetten, “waar je na verloop van tijd toch van gaat houden.” De Bruijn noemt zijn beste prestaties zonder twijfel The Master, Capote en Happiness.

Hoffman in Happiness: de vieze buurman

Zijn rol als Allen in de film Happiness (1998) van Todd Solonz was daar bij uitstek het ultieme voorbeeld van. De film draait om het leven van drie zussen, Hoffman speelt de buurman van een hen. Hij is stiekem verliefd op zijn buurvrouw (Lara Flynn Boyle) en pleegt allemaal obscene telefoontjes naar haar:

http://youtu.be/bHK8bsAkDuA

De ongemakkelijkheid over Allen en zijn sociaal onhandige personage is zo voelbaar dat het bijna tastbaar is:

http://youtu.be/BYoLwiAY_Tg

Hoffman in Capote: geobsedeerde schrijver

In Capote (2005) vertolkte hij de verwijfde en overgevoelige schrijver Truman Capote op zo’n weergaloze wijze dat hij er een Oscar voor kreeg. De film gaat over de waargebeurde moordzaak in 1959 in Kansas, waar Capote in duikt. Hoffman moest twintig kilo afvallen voor de rol en keek uren naar opnamen van de echte schrijver om de lijzige manier van praten te kopiëren.

http://youtu.be/6zwK1ElP994

http://youtu.be/AdBxXQmvc0s

Hoffman in The Master: flamboyante sekteleider

De filmografie van Hoffman met meer dan 50 films laat zien dat Hoffman overigens ontzettend veelzijdig was en ook met gemak komische rollen speelde - zoals in Charlie Wilson’s War (2007) - een gladde spindoctor in The Ides of March (2011) of een charismatische goeroe zoals in The Master (2012). Hoffman speelt hierin Lancaster Dodd, een zwendelaar die een een pseudofilosofie heeft ontwikkeld en daarmee mensen ‘behandelt’.

Deze films komen er nog aan met Hoffman

Hoffman zal nog te zien zijn in twee films die nog moeten uitkomen. Het is nog onduidelijk wat het betekent voor het vervolg van The Hunger Games: Mockingjay, dat volgend jaar in de bioscopen moet draaien. De opnamen daarvoor zijn nog bezig. De opnamen van A most wanted man van de Nederlandse Anton Corbijn zijn net klaar. Deze film gaat over een half-dode man, die op de vlucht is, terwijl hij ondertussen de erfenis van zijn overleden vader in handen tracht te krijgen. Alvast een korte clip: