Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Amerikaanse acteur Philip Seymour Hoffman (46) dood gevonden

Archiefbeeld Philip Seymour Hoffman.
Archiefbeeld Philip Seymour Hoffman. Foto EPA / Andy Rain

De Amerikaanse acteur Philip Seymour Hoffman is dood gevonden in zijn appartement in Manhattan. Dat meldt The Wall Street Journal. Het is nog onduidelijk wat de doodsoorzaak is. De acteur is bekend van films als The Master, Happiness en Capote, waarvoor hij in 2006 een Oscar ontving.

Een vriend die Hoffman maar niet kon bereiken zou hem in zijn badkamer hebben gevonden rond half twaalf plaatselijke tijd. Persbureau Reuters meldt op gezag van de politie dat het om een overdosis drugs lijkt te gaan. Volgens een politiewoordvoerder werd de acteur gevonden met een naald in zijn arm en twee plastic zakjes, waarvan het vermoeden is dat het heroïne is. Seymour Hoffman kampte al eerder met drugsverslaving en liet zich vorig jaar opnemen in een afkickkliniek voor zijn verslaving aan heroïne. De politie onderzoekt de zaak verder.

De acteur laat drie kinderen achter en zijn vrouw Mimi O’Donnel. Zijn familie reageerde in een verklaring:

“We are devastated by the loss of our beloved Phil and appreciate the outpouring of love and support we have received from everyone. This is a tragic and sudden loss and we ask that you respect our privacy during this time of grieving. Please keep Phil in your thoughts and prayers.”

Ook op Twitter regende het verschrikte reacties. Verschillende beroemdheden reageerden verslagen op het nieuws.

Twitter avatar davemorrissey64 David Morrissey Shocked and saddened by the news of Philip Seymour Hoffman. A great artist gone way too soon, RIP.
Twitter avatar Courtney Courtney Love Cobain Words seem inadequate to express the sadness I’m feeling about the loss of an acting genius and friend.Rest in peace Philip Seymour Hoffman
Twitter avatar ValEKilmer Val Kilmer Blu day, Philip Seymour Hoffman od’d. Addiction comes fr trying to escape th pain of living. We all struggle with this but Drugs never help.
Twitter avatar SteveMartinToGo Steve Martin Shocked to hear of Phillip Seymour Hoffman’s death. If you missed him as Willy Loman, you missed a Willy Loman for all time.

Hoffman werkte met alle grote regisseurs van zijn tijd

De in Fairport geboren acteur volgde een opleiding aan de New York University Tisch School of the Arts. Zijn eerste rolletje had hij in de tv-serie Law & Order in 1990, daarna kwam zijn doorbraak in de filmwereld als een student in de film Scent of A Woman. Maar het grote publiek kent hem waarschijnlijk van zijn rol als homoseksueel in de film Boogie Nights. Daardoor werd Hoffman ook ontdekt door het indiefilmpubliek.

Hoffman werkte met verschillende bekende regisseurs zoals Sidney Lumet, Joel Coen, Cameron Crowe, Spike Lee, David Mamet en Anthony Minghella. Ook werkte hij veel samen met Paul Thomas Anderson, in wiens vier films - Hard Eight, Boogie Nights, Magnolia en Punch-Drunk Love - hij een hoofdrol had. Hij speelde in een grote hoeveelheid films en ontving dan ook 72 filmprijzen en 54 nominaties.

NRC-redacteur Peter de Bruijn vindt zijn dood dan ook een “groot verlies” en noemt hem een van de allerbeste en grootste acteurs van onze tijd:

“Hij was enorm veelzijdig. Hoffman kon komische rollen spelen zoals in Charlie Wilson’s War, of een gladde spindoctor. Minder bekend hier is dat hij ook goed in het theater was, afgelopen jaar stond hij nog op de planken in New York met ‘Death of a salesman’. En de casting voor zijn tweede film die hij zou regisseren was ook net rond. Hij stond echt nog midden in het leven.”

Hoffman speelde in films vaak ietwat zonderlinge, typische mannen, waar je toch van gaat houden, zegt de Bruijn.

“Hij had natuurlijk niet het uiterlijk van een filmster dus in blockbusters had hij vaak bijrollen, terwijl hij in filmhuisfilms wel vaak de hoofdrol had. Maar hij was niet bang om aparte karakters te spelen en zei in interviews altijd dat hij op zoek was naar de ‘dramatic truth’. Hoffman was ook altijd ontzettend professioneel, daarom komt dit nieuws echt onverwacht.”

Politie bij het appartement van Philip Seymour Hoffman waar hij dood werd gevonden vandaag. Foto AP / Matt Rourke

Hoffman: Kunst en leven horen bij elkaar

De Bruijn interviewde Hoffman twee jaar geleden naar aanleiding van zijn rol in ‘A Late Quartet’, waarin de acteur letterlijk en figuurlijk de tweede viool speelt. De film gaat over een ensemble dat op het podium prachtige kunststukjes laat horen, maar in het echte leven maken de musici er een potje van. Hoffman vertelde dat de rol zeer dicht bij hem stond:

“Kunst en leven kun je niet los van elkaar zien, denk ik. Het leven beïnvloedt altijd de kunst, en andersom. Daar moet je niet voor weglopen, dat moet je juist omarmen. Je kunt alleen het hoogste niveau bereiken als je je ergens helemaal aan overgeeft. Dat betekent dat je werk en je leven ook door elkaar heen lopen. Het leven van een kunstenaar is zijn kunst. Dat is ook goed.”

Om als kunstenaar te slagen, zo zegt Hoffman in het gesprek moet je wel een zeker ego hebben:

“Je moet ervan overtuigd zijn dat de mensen naar je willen kijken. Zonder zelfvertrouwen, hoe vluchtig misschien ook, gaat dat niet. Maar je moet het wel in de hand weten te houden. Je ego mag niet zo groot zijn dat het ten koste gaat van de kwaliteit van het werk. Het werk, in mijn geval de film, moet altijd groter zijn dan het ego.”

Hoffman zal nog te zien zijn in twee films die nog moeten uitkomen: de opnamen van A most wanted man, die dit jaar moet verschijnen van Anton Corbijn zijn net klaar. Maar voor het vervolg van The Hunger Games: Mockingjay zal dit onverwacht zijn, de opnamen daarvoor zijn nog bezig. De film staat gepland voor volgend jaar om in de filmzalen te draaien.