Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Voldoende steun voor gekozen burgemeester door draai CDA

Door een draai van het CDA is er nu een twee derde Kamermeerderheid voor een gekozen burgemeester. “Dat schimmige systeem met een vertrouwenscommissie loopt op zijn laatste benen”, zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vandaag in een interview met de Volkskrant. “We willen naar een open verkiezing.”

CDA-leider Sybrand Haersma Buma op het Binnenhof.
CDA-leider Sybrand Haersma Buma op het Binnenhof. Foto ANP / Robert Vos

Door een draai van het CDA na jaren twijfelen, is er nu een tweederde Kamermeerderheid voor een gekozen burgemeester. “Dat schimmige systeem met een vertrouwenscommissie loopt op zijn laatste benen”, zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vandaag in een interview met de Volkskrant. “We willen naar een open verkiezing.”

De burgemeester wordt nu nog na aanbeveling van de gemeenteraad voorgedragen door de minister van Binnenlandse Zaken en benoemd door de koning. De tweederde Kamermeerderheid die er nu lijkt te zijn voor een gekozen burgemeester, is nodig voor de benodigde grondwetswijziging. Die komt met deze draai een stuk dichterbij: alleen van ChristenUnie en SGP is bekend dat ze tegen de wijziging zijn.

Het is voor Buma nog geen uitgemaakte zaak of de gemeenteraad of de inwoners de burgemeester moeten kiezen:

“Voor beide opties is wat te zeggen. Dat debat wil ik, ook in mijn partij, op inhoud voeren.”

Nieuwe inzichten bij CDA na jaren aarzelen

Het nieuwe inzicht bij het CDA is een gevolg van de heroriëntatie op de eigen grondbeginselen. Daar is de partij mee bezig sinds die in 2012 in de oppositie belandde.

Het CDA wil ook buurtinitiatief stimuleren. Bewoners die denken een bepaalde dienst goedkoper te kunnen aanbieden dan de gemeente, zouden het recht moeten krijgen daartoe een voorstel in te dienen.

Buma wil verder het kiesstelsel vervangen door een systeem waarbij slechts de helft van de honderdvijftig Kamerzetels via lijsten wordt gekozen, zoals nu voor de hele Kamer gebeurt. De andere helft zou in 75 kiesdistricten moeten worden gekozen. Hierdoor zouden veel kleinere partijen verdwijnen. Daarmee wordt de bestuurbaarheid van het land volgens Buma vergroot.