Verbouwde Kunsthal vanaf vandaag weer open

In de Kunsthal wordt de laatste hand aan de tentoonstelling S.H.O.E.S. gelegd.
In de Kunsthal wordt de laatste hand aan de tentoonstelling S.H.O.E.S. gelegd. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Rotterdamse Kunsthal gaat vandaag om twee uur na een grondige verbouwing van zeven maanden open. Het museum heropent met een tentoonstelling over het design van de damesschoen vanaf 1900. Het pand is nu beter beveiligd, energiezuiniger en heeft een nieuwe ingang.

Nieuwe ingang

De renovatie werd uitgevoerd door het bureau van Rem Koolhaas, het Rotterdamse OMA. Een van de grootste veranderingen voor de bezoeker is de verlegging van de hoofdentree naar het Museumpark. “Daardoor is het veel levendiger geworden”, zegt directeur Emily Ansenk tegenover persbureau Novum. “Het is een gastvrije ruimte geworden.”

Sinds de opening in 1992 moesten bezoekers naar binnen via een lastig te vinden entree op een hellingbaan. Met de ingang aan het Museumpark komen gasten niet meer binnen in het auditorium, maar via de museumwinkel en het restaurant. “Daardoor heb je de keuze uit wat je als eerste wilt gaan doen.”

Energiekosten ‘rezen de pan uit’

“Het startpunt van de verbouwing was een torenhoge energierekening”, vertelt Ansenk verder. “De kosten rezen de pan uit.” De rekening steeg van honderdduizend euro in 2005 naar 256 duizend euro in 2009. Na de verbouwing van ruim zes miljoen euro moet de energierekening met 25 procent naar beneden gaan.

De Kunsthal is opgedeeld in verschillende compartimenten, waardoor de ruimte beter is geïsoleerd. Ook zijn de glasgevels vervangen door dubbel geïsoleerd glas, waardoor het minder moet tochten.

Verbeterde beveiliging

De voorbereidingen van de verbouwing begonnen al in 2009. Drie jaar later, in oktober 2012, werden uit de Kunsthal zeven beroemde werken van kunstenaars als Picasso en Matisse geroofd. “Dat heeft de beveiligingsplannen aangescherpt”, aldus Ansenk, die eerder al zei dat de roof niet de directe aanleiding was voor de renovatie.

“Het is natuurlijk verschrikkelijk als zoiets gebeurt”, vertelt de directeur over de roof, die veel internationale aandacht kreeg. Roemeense rovers wisten de schilderen uit de Kunsthal te ontvreemden. De zeven werken zijn nooit teruggevonden en waarschijnlijk door de rovers verbrand. Ansenk noemt het een grote klap voor de Rotterdamse kunstinstelling:

“Onze redding was dat we ver waren met onze plannen, waardoor we met de verbouwing schoon schip konden maken.”

De beveiliging van het pand is aangepakt. Welke maatregelen precies zijn genomen, wil de Kunsthal niet kwijt. Ansenk:

“We hebben ons best gedaan en de beveiliging is helemaal op orde.”

Publiek koos schoenententoonstelling

De expositieruimte opent de deuren met zes tentoonstellingen. Zo zijn in de expositie S.H.O.E.S. maar liefst 450 damesschoenen van 1900 tot nu te zien zien. Deze tentoonstelling viert de schoonheid van de schoen en werd gekozen door het publiek, dat kon kiezen tussen een expositie over dinosauriërs, op-artkunstenaar Vasarely en schoenen. “Schoenen zitten op het snijvlak van kunst en intimiteit. Dat geeft een aparte twinkeling”, zegt Ansenk vandaag in een interview met NRC.

De Kunsthal wordt vandaag om 14.00 uur geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb, waarna Rotterdamse artiesten als de band The Kiks de feestelijkheden opluisteren. Daarop volgt een feest dat gratis toegankelijk is. Dinsdag opent koning Willem-Alexander de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in Honderd Voorwerpen.

De Kunsthal werd ruim twintig jaar geleden ontworpen door Rem Koolhaas. Hij zal niet aanwezig zijn bij de heropening van zijn ontwerp vandaag. “Hij zit helaas in het buitenland.”

Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal, trekt een broekspijp op en onthult een paar onwaarschijnlijk mooie laarzen, op een subtiel afgeslankte hak. “Mooi he?” Lees het hele interview met Ansenk vandaag in NRC Handelsblad. Voor abonnees gratis te lezen, niet-abonnees kunnen het via dezelfde link voor tien cent kopen.

Nrc.nl schreef een interactieve longread over de Kunsthalroof, lees het hele stuk hier terug.