Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Tien jaar na ‘Nipplegate’ - Janets tepel luidde een nieuw tijdperk in

Hét moment waar daarna nog lang over nagepraat werd.
Hét moment waar daarna nog lang over nagepraat werd.

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat de borst van Janet Jackson ongeveer een halve seconde te zien was op televisie, in de pauze van de Super Bowl. ESPN keek deze week terug op wat het effect van die ene tepel is geweest en concludeert: het was het begin van een enorme cultuurverandering.

Die stelling wordt (onbewust) meteen ontkracht door de pop-up als je de pagina opent: “This story contains mature subject matter and language”, waarschuwt ESPN voordat je verder kunt lezen. Ook anno 2014 loopt men dus op eieren daar aan de andere kant van de oceaan: ojee, als de lezer zich maar niet aan stoort aan een foto van een borst en het woord ‘nipple’.

Die kanttekening daargelaten; ESPN betoogt dat ‘Nipplegate’ het begin was van een cultuuromslag. Want om zulke spraakmakende momenten terug te zien en te kunnen delen met anderen, werd een jaar later YouTube opgericht. Facebook ging drie dagen na het incident van start - niet als direct effect van die blote borst natuurlijk, maar je zou het sociale netwerk wel kunnen zien als voortzetting van iets wat tijdens die half time show ontstond: dat een stukje video ‘viral’ gaat en gedeeld wordt met vrienden. Kortom: er werd kort na Janets slip-up een “digitale democratie” geboren waar allerlei maatregelen van hoger hand (hogere boetes, strenger toezicht, live-uitzendingen met vijf minuten vertraging) geen grip op kregen.

“Meanwhile, the NFL created contracts with more specific language about appropriate conduct, including wardrobe, and set stiff penalties for breaking them. The next six Super Bowl halftime performers were middle-aged men.”

Het stuk gaat hier en daar wat kort door de bocht, maar is desondanks een mooie samenvatting van wat er in tien jaar veranderd is in wat we wel en niet te zien krijgen - en wie dat bepaalt.

Lees het hele artikel van Marin Cogan bij ESPN (3.428 woorden, ongeveer 16 minuten leestijd).