Oprichters Goede Doelen Loterijen verdienden ruim 78 miljoen

Komende dinsdag viert de Postcode Loterij, een van de Goede Doelen Loterijen, haar 25-jarig bestaan.
Komende dinsdag viert de Postcode Loterij, een van de Goede Doelen Loterijen, haar 25-jarig bestaan. Foto ANP / Robin Utrecht

Oud-Novibmedewerker Boudewijn Poelmann en de drie andere oprichters van de Goede Doelen Loterijen hebben sinds de lancering van hun eerste loterij in 1989, via BV’s bijna 80 miljoen euro (78,4 miljoen) uit hun nationale en internationale loterijactiviteiten ontvangen. Het gaat om licentievergoedingen, salarissen en opbrengsten van de verkoop van aandelen. Dit blijkt uit een inventarisatie door NRC Handelsblad.

Onbekend was tot nu toe wat de oprichters zelf overhielden van hun zakelijke activiteiten voor de loterijen, die binnen een beschermde markt opereerden. De overheid gaf hiervoor een beperkt aantal licenties uit. Loterijbestuurders onderstrepen altijd het publieke belang van de Goede Doelen Loterijen, waarbij de helft van de opbrengst (5,5 miljard euro sinds 1989) naar honderden maatschappelijke organisaties ging.

Deze week 25-jarig bestaan Postcode Loterij

Komende dinsdag viert de Postcode Loterij, een van de Goede Doelen Loterijen, haar 25-jarig bestaan tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Amsterdam. Daarbij is ook premier Rutte aanwezig.

De totale geldstroom vanuit de Nederlandse loterijen naar Novamedia, het bedrijf van de oprichters, was meer dan een kwart miljard euro (277 miljoen) afgelopen 25 jaar. Met dat geld werden onder meer goededoelenloterijen opgezet in Groot-Brittannië en Zweden.

Twee van de vier oprichters hebben zich inmiddels teruggetrokken, één oprichter is overleden. Alleen Boudewijn Poelmann is nog actief voor de Goede Doelen Loterijen in Europa.

Britse loterij voldeed niet aan Nederlandse wet

De Britse loterij, People’s Postcode Lottery, blijkt vorig jaar in strijd met de Nederlandse Wet op de Kansspelen onder andere bingo en een variant op black jack te hebben aangeboden op haar website waaraan vanuit Nederland kon worden meegedaan. Nederlandse spelers kregen in het Nederlands gestelde e-mails, en konden gebruik maken van een Nederlandse bankservice (Ideal). Half januari is de bewuste portal alsnog door Novamedia voor Nederlands gebruik afgesloten.

De People’s Postcode Lottery wordt door Novamedia onder meer gebruikt om te experimenteren met online-kansspelen. Het kabinet-Rutte is van plan om de markt voor het gokken op internet te gaan openen vanaf 2015. Over het concept-wetsvoorstel Kansspelen op Afstand van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) is een heftige lobbystrijd gaande tussen de Goede Doelen Loterijen en grote buitenlandse partijen als Pokerstars, Betfair en Bwin.

Goede doelen zitten in het defensief. Het kabinet wil gokken via internet legaliseren. Gevolg is een lobbygevecht om een miljardenpot. En: wat ontvingen de oprichters van de Postcode Loterij? Lees het hele verhaal vandaag in NRC Handelsblad: ‘De versmelting van idealen en commercie’
en ‘De goede doelen versus de ‘cowboys’’. Voor abonnees gratis te lezen, niet-abonnees kunnen het via dezelfde link voor tien cent kopen.