Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kosten van Sotsji zijn ongekend

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren deed onderzoek naar de kosten van alle Winterspelen sinds 1924.

Het budget van de Olympische Winterspelen in Sotsji is hoger dan die van alle Winterspelen van 1924 tot en met 2010 bij elkaar opgeteld. Sotsji 2014 kost volgens schattingen zo’n veertig miljard euro, waar de 21 eerdere Winterspelen bij elkaar opgeteld ongeveer 35 miljard euro hebben gekost – bij benadering. Dat blijkt na grootschalig archiefonderzoek.

De eerste Olympische Winterspelen waren in 1924 in het Franse Chamonix. Volgende week vrijdag start de 22e editie in Sotsji. In die negentig jaar zijn de Winterspelen explosief gegroeid en is er steeds meer geld mee gemoeid – zowel bij de inkomsten als bij de uitgaven.

Toen de Russische stad in 2007 door het IOC werd aangewezen als gaststad was er een begroting van ruim tien miljard dollar (ongeveer 7,7 miljard euro). Die was verdeeld over 1,517 miljard dollar voor de organisatie en 8,8 miljard dollar voor infrastructuur en andere kosten. Volgens schattingen is dit bedrag inmiddels opgelopen tot zo’n 40 miljard euro, waarbij de oppositie meent dat 20 miljard is verdwenen door corruptie. De organisatoren zeggen echter dat er veel geld is gestoken in infrastructurele projecten.

De gigantische kosten voor Sotsji zijn ongekend in de negentigjarige geschiedenis van dit evenement. Na bestudering van honderden artikelen vanaf 1924 blijkt namelijk dat er meer geld is uitgegeven in Sotsji dan voor alle voorgaande Winterspelen bij elkaar opgeteld.

Tijdens dit onderzoek is gezocht naar bedragen uit de tijd zelf, zoals ze werden vermeld in kranten, rapporten en onderzoeken. De Oostenrijkse schilling van 1964, de Franse frank van 1968 of de Japanse yen van 1972 – met behulp van de toenmalige wisselkoers zijn die allemaal omgezet in guldens uit diezelfde tijd.

De laatste stap in de berekening is naar de euro van nu, om zo de uiteindelijke optelsom te maken. Hiervoor is een tool gebruikt op de website van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (http://www.iisg.nl/hpw/calculate-nl.php), die rekening houdt met koopkrachtwijzigingen en inflatiecorrecties.