Opinie

    • Youp

Arme Frans

Linkse kutminister! Zo noemde de heer Roland Kahn, topman van het kledingbedrijf Coolcat, onze minister Lilianne Ploumen omdat zij zijn bedrijf en nog wat andere katoenboeren had beticht van kindslavenhandel in ontwikkelingslanden. In onder andere Bangladesh worden door kindervingertjes voor een paar euro per dag T-shirts en andere kledingstukken voor zijn bedrijf in elkaar gefrutseld. Inmiddels heeft de heer Kahn deze uitspraak betreurd. Hij deed hem op een moment dat hij zich onbespied waande tegen een met een verborgen camera gewapende nepstudente van het VARA-programma Rambam.

Of ik hem geloof? Nee. Volgens mij vindt de heer Kahn mevrouw Ploumen nog steeds een linkse kutminister, maar hebben wat gladjanussen in zijn periferie gezegd dat het beter is als hij die woorden terugneemt. Ik vrees dat hij dat knarsetandend heeft gedaan onder het motto: dus ik moet tegen die linkse kutminister zeggen dat ik haar geen linkse kutminister vind! Mokkend overstag. Net zoals de linkse kutminister met grote tegenzin een rectificatie over het bedrijf van de heer Kahn heeft moeten opstellen. Meneer Kahn was afgelopen week niet uit de media te rammen en overal loog hij triomfantelijk hoe goed hij voor zijn slaafjes zorgde. Net zo goed als C&A en H&M en Apple en Wibra en Dell of hoe ze ook mogen heten. Ik moest glimlachen om het zogenaamde charme-offensief van de heer Kahn en wist een ding zeker: ik loop de rest van mijn leven met een grote boog om de Coolcat heen. Waarom? Ik ben te oud voor die rommel.

Of ik medelijden heb met de linkse kutminister die waarschijnlijk gezwicht is voor dreigende schadeclaims? Natuurlijk niet. Dit hoort bij het politieke spelletje. Zo gaat het in de arena waarin deze week die arme Fransje Weekers geofferd werd. Wat was dat zielig. Zelden iemand zo hulpeloos zien hakkelen. Anouchka van Miltenburg zat te schudden van genot op haar voorzittersstoel. Zo bont had zij het zelfs nog nooit gemaakt.

En onderhand zat Jos van Rey hartgrondig te vloeken in Roermond. Hij had Fransje ooit naar voren geschoven. Jos had toentertijd Fred Teeven gebeld of die een baantje had voor Weekers. Dat telefoontje is door een storing trouwens niet meer te traceren. Van Rey had ooit geregeld dat rond de verkiezingen de kop van Frans groot op een paal langs de A2 prijkte. Zijn maffiamaatje Piet van Pol had dat toen gefinancierd. Die kon namelijk wel een stromannetje op Financiën gebruiken. Wie moet Frans nu opvolgen? Ze zijn er druk mee in Limburg. Misschien is het een leuke baan voor Ricardo Offermanns. Dat is die gevallen burgemeester van Meerssen, die zich op Limburgse wijze door Jos liet bijbabbelen toen hij burgervader van Roermond wilde worden. Maar dat wordt ingewikkeld omdat hij inmiddels een strafblad heeft. Hij moet nog een week of wat bejaardenbillen wassen.

Wat Frans gaat doen? Ik denk dat hij zich vooral zorgen zal maken of zijn wachtgeld elke maand wel op tijd binnenkomt. Het schijnt nogal een puinhoop op zijn ministerie te zijn. En ik denk dat hij voorlopig helemaal klaar is met Den Haag. Zeker nadat die laffe Rutte zich na afloop meldde met de mededeling dat zijn aftreden wat hem betreft niet nodig was geweest.

Ik vrees dat Samsom en Dijsselbloem inmiddels ook iets dergelijks tegen Frans gelogen hebben. Zal Weekers zijn baas Jeroen ook al een keer linkse kutminister genoemd hebben? Niet in de media, maar binnenskamers tegen Pietje van Pol en Jos van Rey? Maar Frans weet ook dat er na zijn vertrek een hele diepe zucht van verlichting is geslaakt in Den Haag. Zowel in het Torentje als op zijn ministerie. Zelden zat men zo lang opgescheept met zo’n kneus.

Of deze politieke kneus ooit nog een baantje krijgt? Natuurlijk. Eerst rust hij een paar maanden uit in de gezonde luwte waarin de wonden gelikt kunnen worden en dan wordt hij weer ergens regionaal naar voren geschoven. Dan lezen we dat hij gekozen is vanwege zijn bestuurlijke ervaring. Zo gaan die dingen.

En dan stiefelt Henkie Krol ook weer door Den Haag. Ik hoorde hem op zijn bekende zalvende toon over zijn terugkeer zeveren tegen Eva Jinek, die hem gelukkig weinig ruimte gaf voor zijn kant-en-klare jokkebrokjes. Als de bejaarden hem vragen dan doet Henk het. Niet voor zichzelf, maar voor de dementen, die al zoveel jaren in de kou staan.

Volgens mij moet hij met die Coolcat-directeur op tournee. Gewoon als komisch duo. Wie hen gaat boeken? Wat denkt u van de nieuwe makelaar Peter R. de Vries?

    • Youp