Wietfestival kan niet meer terecht in het Westerpark

Cannabis Bevrijdingsdag vindt al drie jaar plaats in het Westerpark, maar moet van stadsdeel West vertrekken. foto hollandse hoogte

Ze probeerden het wel, D66, GroenLinks en SP in stadsdeel West, maar hun motie om wietfestival Cannabis Bevrijdingsdag voor het Westerpark te behouden, werd verworpen door de deelraad. Dus moet het festival, al drie jaar gehouden in het Westerpark, op zoek naar iets anders.

Er is volgens stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer „niets mis” met het eendaagse festival; het zou vooral gaan om een logistiek probleem: de vaste datum, half juni, is niet meer mogelijk. Er gelden strengere regels voor evenementen in het Westerpark en er is afgesproken dat in juni geen festivals buiten mogen plaatsvinden. Het organiserende Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) droeg als alternatief mei aan, maar dan is er al Rollende Keukens. Twee in de maand is te veel.

Het VOC is boos over de willekeur. Grotere evenementen als Pitch en De Wereld Draait Buiten mogen namelijk wél blijven. „Ze geven allerlei complimenten aan ons, maar zeggen vervolgens: rot maar op. Ik krijg sterk de indruk dat er een reden is gezocht”, zegt woordvoerder Derrick Bergman. Het VOC en het stadsdeel zijn in gesprek over een nieuwe locatie. Volgens Kuitenbrouwer kan het festival al terecht in het Rembrandtpark. Het VOC zegt ook in steden in het zuiden van het land welkom te zijn. Maar het liefst blijft het in de hoofdstad: „Het festival hoort in Amsterdam.”

    • Frank Huiskamp