Verslavingsreclassering test enkelband tegen alcoholverslaving

Sinds afgelopen week test de Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) een nieuw soort enkelband tegen alcoholverslaving. Twaalf mensen gebruiken de enkelband, die het alcoholgebruik meet.

Een elektronische enkelband. In de toekomst ook een elektronische alcoholenkelband? Foto ANP / Robin Utrecht

Sinds afgelopen week test de Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) in Amersfoort een nieuw soort enkelband tegen alcoholverslaving. Twaalf mensen gebruiken de enkelband nu, die het alcoholgebruik meet. De test vindt plaats in het kader van een pilot van SVG om het nieuwe type controlemiddel uit te testen. Met de band zouden verslaafden ervan kunnen worden weerhouden strafbare feiten te veroorzaken of overlast te verzorgen.

De band, die in de VS is ontwikkeld, wordt daar al gebruikt bij de begeleiding van mensen die te vaak dronken aan het verkeer deelnemen. Volgens Edwin ten Holte, directeur van SVG, is het de eerste keer dat de band in Europa wordt getest:

Twitter avatar edwintenholte Edwin ten Holte Vanmiddag starten we bij @SVG_Amersfoort met de eerste Europese test van enkelbandjes die alcoholgebruik kunnen meten. #Innovatie @G4S_UK

De SVG wil met de pilot beoordelen in hoeverre het apparaat geschikt is om te gebruiken bij reclasseringstoezicht. Veel van de cliënten van de SVG hebben te maken met alcoholproblemen, maar wanneer een rechter een alcoholverbod oplegt is dat nu nog lastig te controleren. Blaastesten en urinecontroles meten alleen het gebruik van de afgelopen twaalf uren. De nieuwe enkelband meet elk halfuur of zijn drager heeft gedronken. Het systeem kan een biertje al signaleren door de samenstelling van transpiratie te controleren. Edwin ten Holte:

“We hebben gekozen om de banden eerst te testen op professionals. Beleidsmedewerkers, mensen uit het EC-expertiseteam en hoogleraar reclassering Peter van der Laan doen mee. Met hun specifieke kennis van EC kunnen zij goed inschatten wat wij met de banden kunnen.”

De testperiode duurt tot 3 februari. Na afloop van deze test wil de SVG met het OM en het ministerie van Justitie om de tafel over de mogelijke inzet van de alcoholband.

    • Anouk van Kampen