Tradities Dít is nog eens een jaarwisseling!

3,6 miljard mensen zijn onderweg

Al wekenlang zijn de kaartjes voor treinen, bussen en vliegtuigen uitverkocht. De Chinese vervoersdiensten hebben 3,6 miljard plaatsbewijzen verkocht om de grootste, jaarlijkse volksverhuizing ter wereld mogelijk te maken.

Half China gaat vlak voor Oud en Nieuw (volgens de maankalender) terug naar huis, naar de geboortedorpen en steden waar nog ouders en grootouders wonen. Stedelingen gaan op reis naar het platteland, dorpelingen trekken vanaf morgen groepsgewijs naar de grote attracties in Beijing en Shanghai. Onder normale omstandigheden is het al druk in het openbaar vervoer, tijdens het Lentefestival is de gekte compleet.

De economie staat even bijna stil

Het vijftien dagen durende Lentefestival is het belangrijkste feest in de Chinese wereld. Fabrieken liggen stil of draaien op halve kracht, ministeries zijn dicht en de beurshandel ligt dagenlang stil. De economische groei stagneert zelfs, zoals altijd uit de cijfers van het eerste kwartaal blijkt, soms zelfs met een procent of 2.

Volop versieringen, cadeaus en eten

Winkelcentra, restaurants, huizen zijn versierd met goede wensen voor rijkdom, gezondheid en voorspoed en – dit jaar – met paarden in alle vormen en maten, maar meestal stoer en snel galopperend. Oudejaarsavond is ook de avond van cadeaus uitdelen, eten en nog eens eten.

Cadeaus in de vorm van rode enveloppes met inhoud worden het meest op prijs gesteld.

De menu’s in restaurants en in iedere Chinese familie bestaan uit hele kippen, symbool voor saamhorigheid, hele vissen (overvloed), noedels (lang leven), loempia’s (voorspoed), pomelo’s (status), dumplings (geluk) en rode dadels (vruchtbaarheid). In sommige steden zijn gisteravond massale diners gegeven met 30.000 gasten en 11.000 verschillende gangen.

Wie Paard is, leidt een succesvol leven

In het komende Jaar van het Paard, zo voorspellen demografen, zullen verloskundigen en geboorteklinieken het druk krijgen, want wie geboren is in een Jaar van het Paard (1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014) leidt een succesvol leven zonder daar al te hard voor te moeten knokken. ‘Paarden’ zijn namelijk sociaal, opgewekt, populair en worden meestal rijk, zo wil de astrologische volksmond. Waarzeggers, die de afgelopen dagen vooral op het platteland massaal zijn geraadpleegd, denken dat dit Jaar van het Paard er een wordt van snelle successen, onverwachte avonturen en verrassende romantiek.

En – KABOEM! – er is heel veel vuurwerk

Natuurlijk is er vuurwerk, imponerend veel vuurwerk. De Chinese media probeerden gisteren lezers en kijkers te waarschuwen dat het afsteken van vuurwerk de luchtvervuiling alleen maar verergert, maar dat soort vermaningen maakt geen indruk. Precieze aantallen over afgeschoten hoeveelheden en monetaire bedragen ontbreken, maar wel is duidelijk dat pogingen van de overheid om het afsteken te verminderen niet erg serieus genomen moeten worden. Opvallend is dat je in de Chinese media nooit iets leest over slachtoffers, verbrande handen, verloren ogen en ander letsel. Misschien gaan Chinezen voorzichtiger en deskundiger om met vuurwerk of, en dat moet nooit uitgesloten worden, houdt de censuur berichten die de sfeer bederven tegen.

    • Oscar Garschagen