Topambtenaar hielp ruziënde broer bij VUmc

Exterieur van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc. Foto ANP / Lex van Lieshout

Topambtenaar Harry Paul heeft de afgelopen jaren zijn invloedrijke positie misbruikt om zijn broer te helpen in het veelbesproken conflict tussen medisch specialisten in het VU medisch centrum (VUmc). Dat stellen twee hoogleraren op basis van onderzoek door het radioprogramma Argos.

Paul is inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, eerder bekleedde hij andere topfuncties bij de overheid. Paul had beroepsmatig niets van doen met de ruzie tussen de artsen in het ziekenhuis waarin zijn broer Rick Paul (longchirurg) en diens collega Piet Postmus (longarts) waren verzeild met andere artsen. Toch stelde Harry Paul het conflict aan de orde bij de baas van de zorginspectie Gerrit van der Wal en bij de voorzitter van de raad van toezicht van het VUmc, Cees Veerman. Beiden kende hij goed.

Advies over strategie interne strijd

Paul kaartte de problemen van zijn broer ook aan bij een andere kennis in de raad van toezicht van het VUmc: zijn oud-docent bestuurskunde Hans Berg. Die maakte zich erna sterk voor de positie van longchirurg Paul. Ook speelde Berg vertrouwelijke informatie uit de raad door aan de topambtenaar, die deze weer doorgaf aan zijn broer.

Daarnaast voorzag Harry Paul zijn broer en diens collega van advies over de strategie die zij konden volgen om de interne strijd te winnen.

Paul: geen inhoudelijke bemoeienis

De topambtenaar heeft zich “op een groteske manier in deze zaak gemengd”, zegt hoogleraar Hans van den Heuvel morgen in de uitzending van Argos. Hij is lid van de onderzoeksgroep Integriteit van bestuur van de Vrije Universiteit. Ook hoogleraar Veiligheid in de zorg Jan Klein vindt dat Harry Paul misbruik maakte van zijn positie. Volgens de topambtenaar zelf valt hem niets te verwijten.

“Ik heb mijn broer gewoon als privépersoon geholpen. En ik wil benadrukken dat ik me inhoudelijk niet met deze zaak heb bemoeid of over de streep ben gegaan.”

In maart 2011 onderzocht de inspectie een sterfgeval op de intensive care van het VUmc, na een melding van longchirurg Paul. De calamiteit zou het gevolg zijn van ruzies tussen artsen. Postmus meldde een tweede sterfgeval. Het oplopende conflict tussen de artsen leidde uiteindelijk tot het vertrek van het VUmc-bestuur.

De artsen zouden de calamiteiten, blijkt nu, ook met een politiek doel hebben gemeld. Ze wilden het hoofd van de intensive care wegwerken. Maar bij de tweede melding was longchirurg Paul zelf ook operateur. De bemoeienis van zijn broer heeft mogelijk een onderzoek van externen naar deze tweede melding voorkomen.

    • Esther Rosenberg