Toerisme redt de stad, maar crisis is nog niet voorbij

Het gaat beter met toerisme en horeca, maar de economische groei in de stad blijft over het geheel genomen beperkt. Dat blijkt uit de Amsterdam City Index 2014, de jaarlijkse economische barometer van de belangenvereniging van ondernemers in de binnenstad Amsterdam City. De fractieleiders van de grootste partijen grepen de uitkomsten van de index in aanloop naar de verkiezingen aan om nog eens hun standpunten kenbaar te maken.

Het onderzoek van Amsterdam City meet met 33 trends – zoals de omzet van horeca, het aantal toeristen of de hoeveelheid geweld – het economische klimaat in de binnenstad. „We doen het beter dan de rest van Nederland”, constateren ze. De index stijgt al sinds 2009, en nu weer: met 1 punt naar 118.

Vooral het toerisme zorgt voor groei. Afgelopen jaar waren er ruim 16 miljoen bezoekers in de stad. Met name uit Rusland en China kwamen meer bezoekers. De horeca doet het daardoor behoorlijk goed: de omzetgroei was afgelopen jaar 6 procent. Musea profiteerden, onder andere door de heropening van het Rijksmuseum, met een stijging van 12 procent in bezoekersaantal. Hotels hadden het één na hoogste bezettingspercentage in Europa.

Maar „de crisis is nog niet voorbij”, aldus Amsterdam City. De Amsterdamse economie kromp voor het derde jaar op rij. Huizenprijzen dalen, kantoren staan vaker leeg, en kleine winkels hebben het moeilijk met een al jaren dalende omzet. Het grootste probleem is de arbeidsmarkt: ruim één op de tien mensen in de binnenstad zit zonder baan, terwijl het landelijke werkloosheidscijfer zo’n 3 procent lager ligt.

De enige sector die echt groeit, is de toeristische. In 2012 was het toenemende toerisme ook al de redding voor Amsterdamse ondernemers. Dat terwijl de binnenstad „meer moet willen zijn dan toerisme”, vinden de ondernemers.

Dat vonden de fractievoorzitters ook. VVD riep tijdens het lijsttrekkersdebat bij de presentatie van de index op tot minder regels en lagere lasten voor ondernemers. Maar ook de minder traditionele ondernemerspartijen kwamen voor ondernemers op. PvdA’s Pieter Hilhorst pleitte voor het naar de stad halen van bedrijven en banen, GroenLinks voor meer investeringen in economische diversiteit. Dat toeristen moeten blijven komen, daar waren de partijen het ook al over eens: „Iedereen in de wereld moet Amsterdam een keer gezien hebben”, aldus Jan Paternotte (D66).

    • Anouk van Kampen