Terugkijken: waarom leverworst goedkoper is dan kattenvoer

Een leverworst maken voor 62 cent kan helemaal niet, aldus de deskundigen. De Keuringsdienst van Waarde dook gisteren in de schimmige wereld van de leverworst en ontdekte dat producenten verlies lijden op de verkoop van het populaire stukje vlees.

Still uit de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over leverworst.
Still uit de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over leverworst.

Een leverworst maken voor 62 cent kan helemaal niet, aldus de deskundigen. Toch verkopen bijna alle supermarkten 500 gram leverworst voor 62 cent. De Keuringsdienst van Waarde dook gisteren in de schimmige wereld van de leverworst en ontdekte dat producenten verlies lijden op de verkoop van het populaire stukje vlees.

“Een kleine oorlog in leverworstland”, zo verklaart worstenmaker Jan Zwagerman de prijzen van leverworst. Hij zegt in het programma dat er verlies wordt gemaakt op leverworsten, maar dat producenten dat voor lief nemen om “het contact te houden met de klant.”

Twitter avatar roosvonk roos vonk Heftig. Bij @KvW zie je hoe ze varkens (met hele lieve ogen) doden en dan de kop verwerken tot leverworst. “Zo gaat t leven van Knorretje”.
Twitter avatar Oddycreate Michiel Segaar Ik koop nooit meer #leverworst!!! Lever met gemalen #varkenskoppenhuid en kruiden? Jakkes!!!!

In het programma wordt gezegd dat de supermarkten een prijs van 62 cent voor leverworst eisen en daar zelf ook amper winst op maken. Veel kattenvoer is duurder.

Het productieproces van leverworst wordt door veel fabrikanten geheim gehouden. Wel laat een ambachtelijke slager zien hoe hij leverworst maakt en waarom die voor tien euro per kilo wordt verkocht.

Kijk hier de aflevering terug: