Terugkijken: Thuiskomst, aflevering één van Na de Bevrijding

Vanavond werd de eerste aflevering van de nieuwe serie Na de bevrijding uitgezonden. In zeven afleveringen zien we hoe Nederland zich probeerde op te richten uit de chaos van de oorlog, terwijl het hele land nog in puin lag. De eerste aflevering ging over thuiskomst. Kijk haar hier terug.

Foto van het bevrijdingsfeest op het Amstelveld in Amsterdam. Beeld beschikbaar gesteld door NTR. Foto Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

Vanavond werd de eerste aflevering van geschiedenisserie Na de bevrijding uitgezonden. In zeven hoofdstukken zien we hoe Nederland zich probeerde op te richten uit de chaos van de oorlog, terwijl het hele land nog in puin lag. De eerste aflevering ging over thuiskomst. De terugkeer van een gevangene uit Auschwitz, een evacué uit Arnhem en een onderduikster, bijvoorbeeld. Kijk hun verhalen hier terug.

De NTR combineerde persoonlijke verhalen met archiefmateriaal om te laten zien hoe Nederlanders ondanks hun wraak, schuldgevoelens, losbandigheid en wantrouwen tegen de autoriteiten begonnen aan de wederopbouw. Getuigen die rond het eind van de oorlog volwassen werden spelen een centrale rol (neem ook een kijkje op de prachtige site van de serie).

Journalist Ad van Liempt schreef een gelijknamig boek over de naoorlogse periode. Van de enorme “on-Nederlandse vreugde” van kort na de bevrijding was na een paar maanden al niets meer over, zei hij eerder deze week aan tafel bij Pauw & Witteman. Of, zoals de krant Je Maintiendrai het schreef: “Wat was de Vrede mooi, toen het nog Oorlog was.”

    • Laura Klompenhouwer