Protest tegen sloop kerk zwelt aan

Een maquette van De Ark uit 1959.

De strijd om het behoud van erfgoed in Nieuw-West gaat door. Deze week is door bewoners rondom kerk De Ark in Slotervaart beroep aangetekend tegen plannen voor een flat die tegen het monument aan moet komen. De kerk wil renoveren, en om dat te bekostigen wil het een deel van het pand slopen en plaats bieden aan de flat. Zelfs de dochter van de architect is zich er recent mee gaan bemoeien en stuurde een brief naar de eigenaar. Ze noemt de plannen „een grove aantasting van het oeuvre van mijn vader”. Ze beroept zich op de auteursrechten, als erfgename van haar overleden vader. Norman Vervat van erfgoedvereniging Bond Heemschut, die samen met andere verenigingen al beroep aantekende, zegt dat er rechtszaken in voorbereiding zijn. Een flat tast het aangezicht van de wijk aan en verminkt het monument, vinden buurt, vereniging en dochter. Vervat denkt dat het beroep zeker kans maakt. „Bureau Monumenten had eerder al negatief geadviseerd over de plannen.” In totaal telt Nieuw-West zo’n 40 à 50 rijks- en gemeentemonumenten.

    • Frank Huiskamp