Schrijfwedstrijd beloont ambitieuze reisschrijvers met literaire reis met Abdelkader Benali

Verbonden aan de ‘Boekenweekbundel’, het geschenk dat bibliotheken tijdens de Boekenweek 2014 gaan verspreiden, zit dit jaar een schrijfwedstrijd. De prijs is literaire reis met schrijver Abdelkader Benali. De wedstrijd, een initiatief van openbare bibliotheken en reisorganisatie Djoser, beloont de vijf beste reisverhalen van maximaal 1000 woorden. Die verhalen kunnen van 1 februari tot en

AMSTERDAM - Abdelkader Benali tijdens de perspresentatie van de Boekenweek 2014. ANP REMKO DE WAAL

Verbonden aan de ‘Boekenweekbundel’, het geschenk dat bibliotheken tijdens de Boekenweek 2014 gaan verspreiden, zit dit jaar een schrijfwedstrijd. De prijs is literaire reis met schrijver Abdelkader Benali.

De wedstrijd, een initiatief van openbare bibliotheken en reisorganisatie Djoser, beloont de vijf beste reisverhalen van maximaal 1000 woorden. Die verhalen kunnen van 1 februari tot en met 31 maart 2014 op een speciaal opgezet platform van Boekenweek.nl worden ingediend. Schrijver Abdelkader Benali fungeert als juryvoorzitter van de prijs en zal de mooiste vijf verhalen uitkiezen. De vijf winnaars neemt hij mee naar Marokko, op een ontdekkingsreis naar de drie literaire bronnen van het land. Alle verhalen worden op het schrijversplatform Nederland Schrijft gepubliceerd.

Op de site van Boekenweek.nl licht Benali de keuze voor Marokko toe:

“Marokko is het oogverblindende land van verhalenvertellers en schrijvers. En die gaan we ontdekken. We bezoeken het Tanger van de Amerikaanse Beat-schrijver Paul Bowles waar we de cafe’s en straten bezoeken waar Tennessee Williams, Mohamed Choukri en Jean Genet flaneerden. In Fès zoeken we de magie van de heilige tekst op, hier wordt de kracht van het woord gevoeld en geleefd. En in Marrakech vertellen verhalenvertellers ons over de macht van het gesproken woord. Na deze reis bekijkt u Marokko niet alleen met andere ogen, de literatuur zelf komt in een nieuw daglicht te staan.”

Ondertussen ergens

In de Boekenweekbundel, Ondertussen ergens, schrijven onder andere Frans Timmermans, André Rieu en Adriaan van Dis over hun meest ontroerende of juist lachwekkende reiservaringen. Deelnemende bibliotheken geven de bundel tijdens de Boekenweek cadeau aan hun leden. De Boekenweek wordt gehouden van zaterdag 8 t/m zondag 16 maart en heeft als thema reizen. De schrijfwedstrijd start op zaterdag 1 februari en loopt tot 31 maart 2014. De Boekenweek staat dit jaar in het teken van reizen.

    • Roderick Nieuwenhuis