Robin Haase zet Nederland op voorsprong in Davis Cup

Foto EPA / Michal Cizek

Robin Haase heeft de eerste partij voor Nederland gewonnen in het Davis Cup-duel tegen Tsjechië. De Nederlander won in vijf sets van Radek Stepanek.

Haase (nummer 46 op de ATP-ranking) wist de 35-jarige Tsjech Stepanek (50 op de ATP-ranking) te verslaan in 3-6, 6-4, 6-7(4), 6-2 en 6-1. Tsjechië is titelverdediger in de Davis Cup.

De eerste set ging in de beginfase gelijk op, totdat Stepanek, de nummer vijftig van de wereldranglijst, in de zevende game Haase (46) brak en op een 4-3 voorsprong kwam. Stepanek behield zijn eigen service en brak de Hagenaar vervolgens opnieuw om zo de eerste set binnen te slepen.

In het tweede bedrijf kwam Haase veel sterker voor de dag. Bij een 4-4 stand brak hij de Tsjech met een mooie forehand langs de lijn. De Nederlander serveerde de set daarna uit en begon furieus aan de derde set door meteen de eerste game te pakken in de set die Stepanek was begonnen.

Die was echter niet onder de indruk van de vroege achterstand en brak meteen terug. Bij een 6-5 voorsprong kreeg Stepanek drie setpunten in de game van Haase. Die redde zich daar echter knap uit, om vervolgens in de tiebreak alsnog het onderspit te delven.

Waar Stepanek in de eerste set op de service van Haase de set binnenhaalde, was het in de vierde set precies andersom. In de tweede game had de Nederlander al een breakpunt benut. Zijn tegenstander kreeg nog een kans om terug te breken tot 4-3, maar Haase redde zich hier wederom uit en won de set met 6-2.

In de beslissende vijfde set benutte Haase op prachtige wijze een breakkans in de derde game door met een lobje de Tsjech te verschalken. Hierna zakte Stepanek in en kon de Nederlander makkelijk uitlopen naar een riante voorsprong en uiteindelijk op 5-1 de wedstrijd uitserveren.

Nederland plaatste zich in 2013 voor het eerst sinds 2009 voor de wereldgroep van het tennistoernooi voor landen door Oostenrijk te verslaan. Vanavond staat de partij tussen Tomas Berdych, nummer 7 van de wereld, en Igor Sijsling (nummer 62 van de wereld) op het programma.

Zaterdag volgt de dubbelpartij met Jean-Julien Rojer en Thiemo de Bakker tegen Lukas Rosol en Jiri Vesely. Op zondag begint Sijsling tegen Stepanek, waarna Haase in de afsluitende partij uitkomt tegen Berdych.

(Het wedstrijdverslag komt van persbureau Novum)

    • Alex van der Hulst