Scarlett en Oxfam zijn uit elkaar

Johanssons bekritiseerde tv-spot

Het belangrijkste Amerikaanse sportevenement van het jaar, de Super Bowl die komende zondag plaatsvindt, is ontaard in een rel over het Israëlische nederzettingenbeleid.

De Amerikaanse actrice Scarlett Johansson trad gisteren af als ‘ambassadeur’ van hulporganisatie Oxfam. Oxfam was het niet eens met een spotje van de Israëlische frisdrankfabrikant SodaStream, waarin Johansson figureert. Tijdens de American football-finale, die jaarlijks meer dan 100 miljoen kijkers trekt, wordt het spotje uitgezonden.

De grootste fabriek van SodaStream staat in een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, iets wat „niet verenigbaar” was met Johanssons rol, zegt Oxfam. Een „fundamenteel verschil van mening”, volgens de woordvoerder van Johansson. SodaStream zelf benadrukt dat het veel Palestijnse werknemers in dienst heeft. Johansson ziet SodaStream als een bedrijf dat werkt aan een „brug naar vrede”. (AP)