Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Problemen met Polare ‘bijna opgelost’. Faillissement ‘niet aan de orde’

De problemen bij Polare zijn ‘bijna opgelost’, zegt Cor Molenaar vandaag op nu.nl, op basis van een ANP-bericht. Een faillissement van de boekhandelketen is volgens de Polare-commissaris ‘niet aan de orde. Meer inhoudelijke informatie, bijvoorbeeld over de gesprekken die Polare-investeerder ProCures deze week heeft gevoerd met mogelijke nieuwe eigenaars, geeft Molenaar pas begin volgende week,

ROTTERDAM - De winkel van Polare op het Lijnbaanplein is gesloten. Boekenketen Polare is met twee nieuwe investeerders in gesprek om de winkels te heropenen. Alle 20 Nederlandse winkels van het bedrijf, voorheen Selexyz en De Slegte, sloten dinsdag ,,tijdelijk'' hun deuren als gevolg van financiële problemen. Dit is ,,met het oog op een strategische heroriëntatie''.
ROTTERDAM - De winkel van Polare op het Lijnbaanplein is gesloten. Boekenketen Polare is met twee nieuwe investeerders in gesprek om de winkels te heropenen. Alle 20 Nederlandse winkels van het bedrijf, voorheen Selexyz en De Slegte, sloten dinsdag ,,tijdelijk'' hun deuren als gevolg van financiële problemen. Dit is ,,met het oog op een strategische heroriëntatie''. ANP BAS CZERWINSKI

De problemen bij Polare zijn ‘bijna opgelost’, zegt Cor Molenaar vandaag op nu.nl, op basis van een ANP-bericht. Een faillissement van de boekhandelketen is volgens de Polare-commissaris ‘niet aan de orde.

Meer inhoudelijke informatie, bijvoorbeeld over de gesprekken die Polare-investeerder ProCures deze week heeft gevoerd met mogelijke nieuwe eigenaars, geeft Molenaar pas begin volgende week, op een persconferentie.

Polare ‘too big to succeed’

Maarten Asscher, directeur van Athenaeum Boekhandel, weerlegt vandaag in een opiniestuk in NRC Handelsblad de suggestie dat boekhandels als Polare ten onder gaan om cultuursociologische redenen: dat mensen entertainment elders zoeken, op Ipads en smartphones, en dat het afgelopen is met de boekencultuur.

Polare is eerder een goed voorbeeld van ‘too big to succeed’: het bedrijf heeft door investeringen en exploitatie volgens Asscher een kredietbehoefte die slechts op de kapitaalmarkt te bevredigen valt. En die kapitaalgeoriënteerde context trekt volgens Asscher ‘types aan die denken dat met hun avontuurlijke aanpak in het boekenvak in korte tijd veel geld te verdienen valt’.

Het noodlot van Polare is het gevolg van ‘riskante financiële operaties en gebrek aan inhoudelijke vakkennis bij de nieuwe eigenaren’:

“Het lijkt erop dat het businessmodel van een vele verdiepingen tellende mega-boekhandel, ondergebracht in één groot, door banken gefinancierd concern, niet langer houdbaar is. Totaalboekhandels zijn te vinden op het internet, maar in een fysieke winkel willen mensen geïnspireerd worden en door deskundige en attente boekverkopers worden geholpen. Daar heb je geen 3.000 vierkante meter voor nodig.”

Het hele opiniestuk van Maarten Asscher staat vanmiddag in NRC Handelsblad.