Poëzieweek, Fading Trails en een museum voor verbroken relaties

Screenshot van vallende schoenen in de trailer voor de Kunsthaltentoonstelling S.H.O.E.S.. Screenshot Youtube.com

Hallo februari! In het eerste weekend van deze tweede maand van 2014 kun je naar een nieuw rondreizend festival vol muzikale verrassingen, of bezoek je het museum voor gebroken harten. Dichtliefhebbers, slijp uw messen voor een scherp Poëzieweekend.

GAAN // Fading Trails festival

op diverse locaties in drie steden: Deventer (31 januari), Middelburg (1 februari), Utrecht (2 februari), kaarten 15 euro

De missie van de organisatie van het nieuwe Fading Trails festival is duidelijk: gebaande paden vermijden en in plaats daarvan “indringende kwaliteit en dwarse eigenheid” bieden. Het Amsterdamse boekingskantoor Belmont Bookings sloeg de handen ineen met Sedate Bookings, en verschillende poppodia in Deventer, Middelburg en Utrecht om een rondreizend minifestival te realiseren. De “nieuwe of ondergesneeuwde urgente helden” die op de planken staan variëren van de country van Hiss Golden Messenger en de neo-punk van The Garden (VS) tot de Schotse folk in Keltische traditie van Alisdair Roberts. Het festival draagt overigens de naam van het tweede studioalbum van Magnolia Electric Co., een project van de vorig jaar overleden Amerikaanse muzikant Jason Molina.

Luister je in met deze Perfects playlist:

Trailer van het festival:

GAAN // Poëzieweekend

30 januari t/m 5 februari, op diverse locaties in Nederland en Vlaanderen

Gisteren is de Poëzieweek begonnen,

Die week hebben dichtliefhebbers vorig jaar verzonnen.

Er is genoeg te doen, dat houdt de week lekker vlot;

Wat dacht je bijvoorbeeld van een masterclass van ‘gedichtendokter’ Bart Chabot?

En je kinderen laat je bijvoorbeeld naar woorden zoeken,

Misschien doen ze erna op het open podium wel hun eigen dichtsels uit de doeken.

Vergeet ook niet als inspiratie het geschenk van K. Schippers te lezen,

Dan heb je tijdens je deelname aan het NK Poetry Slam vast niets te vrezen.

En zit je na al die poëzie in een diep dichterlijk dal,

Sluit dan de week positief af met het Gedichtenbal.

KIJKEN // Na de Bevrijding

vrijdag 31 januari, Nederland 2, 21.05-22u

Voor de nieuwe geschiedenisserie Na de Bevrijding dook zelfstandig beeldresearcher Gerard Nijssen alle archieven in die hij kon vinden. Van nationale archieven in het buitenland tot schoenendozen op zolders, alles dat hij kon vinden spitte hij door, op zoek naar beelden van de jaren na de bevrijding. Chef media van NRC Handelsblad, Mark Duursma, sprak Nijssen over zijn zoektocht. Filmpjes van wraakacties tegen meisjes die tijdens de bezetting met Duitse soldaten hadden gezoend maakten indruk. Vooral die van ‘die vrouw uit Groningen’, een fragment waarin “een kaalgeschoren vrouw met opgeheven hoofd wegloopt van een hitsige menigte”, vertelde Nijssen:

Nijssen: “Dat vind ik mooi, zo’n extra laag onder het beeld. Dat je denkt: hé, die vrouw is ongebroken. Dat is bijzonder.”

In zeven thema-afleveringen wordt het “gangbare harmonieuze beeld van wederopbouw genuanceerd”, schrijft Duursma. Maar er is meer dan tv alleen: bij elke aflevering verschijnt online een XL-versie, met toegang tot het beeld- en geluidsmateriaal dat in de serie wordt gebruikt. Via de website Geschiedenis24 zijn de uitzendingen terug te zien. Het themakanaal Holland Doc 24 toont 7 weken lang documentaires die aansluiten bij de serie.

Bekijk de trailer:

GAAN // Museum of Broken Relationships

t/m 2 maart, Oude Kerk, Amsterdam

Tastbare herinneringen uit verloren liefdes, dat is het Museum of Broken Relationships. Het Kroatische kunstproject Museum of Broken Relationships verzamelt relatierelikwieën en is bedacht door het Kroatische kunstenaarsduo Olinka Vistica en Drazen Grubisic. Inmiddels sturen mensen uit de hele wereld objecten in. Nrc.next-redacteur Kim Bos schreef in november over het de tentoonstelling:

“De objecten en verhalen mogen anoniem worden ingestuurd en mede daardoor zijn ze eerlijk: vertederend, bitter, bitterzoet, een tikje plat. Of een mengeling van die vier, zoals de forse zwarte dildo. De voormalige eigenaar was 27 toen ze de dildo kreeg van haar vriend, met wie ze had afgesproken om geen seks te hebben tot hun huwelijk. Vier jaar later trouwden ze. Zeven jaar daarna gingen ze uit elkaar. Misschien wel door ‘het gebrek aan een seksuele klik’.

Het reizende museum, dat in elk land waar het neerstrijkt oproept tot relikwieën die iets vertellen over de lokale cultuur, is te bezoeken in de Oude Kerk in Amsterdam. Het maakt deel uit van de tentoonstelling Memento, over herinneringen, verhalen en verbroken relaties.

Bekijk hier een reportage over het museum:

GAAN // Housewarming van de Kunsthal

zaterdag 1 februari, 14-19u, gratis entree

De renovatie van de Rotterdamse Kunsthal is klaar en hoe beter dat heugelijke feit te vieren dan met een housewarming. Zo zijn er deze zaterdag muziek- en dansoptredens van studenten van Codarts, Albeda College en Havo Voor Jong Talent. Aan kinderen is ook gedacht: in het KunsthalLAB zijn bijvoorbeeld speciale workshops.

Ter gelegenheid van de heropening en de start van de nieuwe tentoonstelling S.H.O.E.S. is er voor de echte schoenenliefhebbers een So You Think You Can Walk Contest georganiseerd van 15.00-16.00 uur. Dus oefen morgenmiddag op kantoor alvast je looptechniek en uitstraling op hoge hakken. Daarna mogen de voetjes van de vloer want tussen 16.30-17.30 uur treedt de Rotterdamse beatband The Kik op in het Auditorium.

Bekijk ook de dramatische trailer van S.H.O.E.S.:

Overige tentoonstellingen die te bezoeken zijn: marimekko’s ‘Design for a happy life‘ (vanaf 1 februari) en De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen (vanaf 5 februari).

    • Judith Laanen