Pinda-allergie is soms te genezen met pinda’s

Een pinda-allergie kan genezen worden met, jawel, pinda's. Door allergische kinderen gedurende een half jaar dagelijks een oplopende dosis pindameel te laten eten, kon uiteindelijk 62 procent van hen een dosis van 800 milligram pindameel (overeenkomstig met vijf pinda’s) goed verdragen. Dat schrijven Britse onderzoekers van de University of Cambridge vandaag in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

In een tweede fase van het experiment van opnieuw een half jaar, voerden de onderzoekers de dosis geleidelijk nog verder op tot 1400 milligram pindameel. Na afloop daarvan kon ruim de helft van de deelnemers deze hoge dosis verdragen en had 91 procent geen allergische reacties meer bij 800 milligram.

Pinda-allergie komt naar schatting voor bij 0,5 tot 1 procent van alle kinderen. Zelfs een kleine verbetering in de tolerantie voor pinda's is voor hen al belangrijk. Omdat (sporen van) pinda vaak niet herkenbaar in voedingsmiddelen zitten, kunnen heel onverwacht allergische reacties optreden. In het ergste geval leidt dat tot een anafylactische schok, waaraan volwassenen en kinderen kunnen overlijden.

De onderzoekers zeggen dat hun orale immuuntherapie nu voor het eerst goed gevalideerde resultaten oplevert bij pinda-allergie. Eerder was zo’n desensibilisatie door geleidelijke gewenning al geprobeerd bij allergie voor kippeneiwit, koemelk en stuifmeelkorrels van grassen.

Volgens de onderzoekers had de pinda-gewenningstherapie slechts milde bijwerkingen, waarbij misselijkheid en overgeven het vaakst voorkwam.

Hoewel de therapie veilig lijkt, benadrukken de onderzoekers dat het geen goed idee is om nu op eigen houtje te proberen om door geleidelijke gewenning van een pinda-allergie af te komen. Vanwege de onvoorspelbaarheid van de immunologische reacties kleven er grote risico’s aan.