Pigment en sneeuw. Niet gefotoshopt

Foto Jérémy Bernard

Wat is dit? Sneeuw, op een Zwitserse berg. Met een laagje roze pigment eroverheen. Waar een skiër met een scherpe bocht doorheen snijdt. Hij verdwijnt achter de opstuivende sneeuwwolk. Z’n skistok is dat zwarte streepje dat eruit steekt.

Deze foto is dus niet gefotoshopt. De Zwitserse broers Nicolas en Loris Falquet, fervente skiërs die een leuk idee hadden, zijn dagenlang bezig geweest, voor vijf minuten aan filmmateriaal en dertien spectaculaire foto’s – en dat deden ze in opdracht van wintersportkledingmerk Mammut. (Mocht die vraag in je opkomen: wij kregen niet betaald om deze foto te plaatsen.)

„Sneeuw is van zichzelf helemaal niet wit”, vertelt Nicolas in het verhelderende making of-filmpje. „Het is een optisch effect. Het is licht dat door de sneeuwkristallen valt en het beeld van helwitte sneeuw creëert.”

Maar dat kon met een foefje dus evengoed geel, blauw of roze zijn. Dus besprenkelden de broers een stukje van de maagdelijk gladde helling met een laagje biologisch afbreekbaar pigment, om er vervolgens woest doorheen te skiën. Ze waren in totaal vijftien dagen bezig met fotograferen, filmen en skiën.