Opstelten gaat langs bij burgemeesters wietmanifest

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat met burgemeesters en gemeenten in het ‘hele land’ praten over het tegengaan van criminaliteit en overlast door wietplantages. Dat zei hij vanmiddag na de ministerraad in reactie op het wietmanifest dat 35 burgemeesters eerder op de dag ondertekenden, meldt persbureau Novum.

Opstelten komt aan bij de ministerraad. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie gaat met burgemeesters in het ‘hele land’ praten over het tegengaan van criminaliteit en overlast door wietplantages. Dat zei hij vanmiddag na de ministerraad in reactie op het wietmanifest Joint Regulation dat 35 burgemeesters eerder op de dag ondertekenden in Utrecht, meldt persbureau Novum.

“Er is moed voor nodig om niet te doen wat een aantal mensen op de tekentafel logisch lijkt.”

De burgemeesters pleiten ervoor de teelt van softdrugs te reguleren. Zij maken zich zorgen over de gezondheid van cannabisgebruikers, de veiligheid in de wijken en georganiseerde criminaliteit als gevolg van illegale kwekerijen. Wietteeltregulering is volgens het manifest de oplossing voor de gesignaleerde problemen.

“Ik ga natuurlijk met de burgemeesters in gesprek. Ik zal het hele land in trekken”, zei Opstelten. Hij liet eerder op de dag nog via de NOS weten niets te zien in het manifest. Daar “moeten de burgemeesters mee leren leven”:

Opstelten neemt het de burgemeesters niet kwalijk dat zij meewerken aan het manifest zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen.

“We zijn het eens dat criminaliteit en overlast moeten worden bestreden, maar we verschillen van mening op het punt van het instrument.”

“Regulering kan niet en zal ook niets oplossen. Daarin word ik ook gesteund door de professionals van politie en Openbaar Ministerie. Ook moet ik denken aan de internationale samenwerking, de Duitsers, de Fransen en de Engelsen.”

Opstelten wees er nog eens op dat uit analyses blijkt dat tachtig procent van de wietproductie naar het buitenland verdwijnt, waardoor regulering niet veel invloed zou hebben. Volgens hem is dat percentage misschien nog wel hoger. In sommige gemeenten liggen de verhoudingen misschien iets anders, opperde Opstelten. “Maar ik ga over het hele land.”

VVD-coryfee Frits Bolkestein, die was uitgenodigd bij de wietconferentie, is wel voorstander van regulering. Opstelten:

“Het is prettig dat je in liberale kring ook eens kan zeggen: Frits en Ivo zijn het niet met elkaar eens.”

Wat is dat eigenlijk, een wiettop? Lees het hier in dit drievragenstuk de NRC vanochtend publiceerde.

    • Laura Klompenhouwer