‘Omstreden gouverneur Chris Christie wist af van wraakactie op brug’

Chris Christie. Foto AP / Mel Evans

De Republikeinse gouverneur Chris Christie, die gezien wordt als een kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2016, wist van de bewuste afsluiting van de George Washington Bridge in Fort Lee, die in september een verkeersinfarct tot gevolg had. Dat zegt een ambtenaar die verantwoordelijk was voor brug in de staat New Jersey, meldt The New York Times.

Eerder deze maand ontsloeg Christie nog zijn rechterhand Bridget Kelly, omdat die de verkeersproblemen bewust zou hebben veroorzaakt. Kelly wilde zo wraak nemen op de Democratische burgemeester van Fort Lee die Christie niet openlijk had gesteund tijdens zijn campagne voor het gouverneurschap.

“Tijd voor wat verkeersproblemen in Fort Lee”, schreef Kelly op de bewuste dag. Christie noemde het gedrag van zijn topadviseur “onacceptabel”. Maar nu blijkt uit een brief van de verantwoordelijk ambtenaar (David Wildstein, een middelbareschoolvriend van de gouverneur) dat de opdracht de autobanen af te sluiten direct kwam van het kabinet van Christie.

De advocaten van Wildstein hebben bovendien bewijs (lees hier hun brief) dat Christie persoonlijk op de hoogte was van de bewust gecreëerde problemen op de brug. Dat is iets wat hij laatst nog heeft ontkend tijdens een twee uur durende persconferentie, zegt onze correspondent Guus Valk. Wildsteins advocaten zeggen dat Christie wel over meer dingen heeft gelogen. Valk:

“De persoonlijke betrokkenheid van Christie staat nog niet zwart op wit. Die van zijn adviseur Kelly wel. Als blijkt dat hij hiervan wist, is het einde verhaal voor hem. En dat zou een groot probleem zijn voor de Republikeinen. Hij geldt als de man voor de presidentsverkiezingen van 2016.”

De George Washington Bridge in Fort Lee, met 300.000 auto’s per dag toch al een van de drukste bruggen ter wereld, werd in september om onduidelijke redenen afgesloten. Daardoor ontstond een verkeersinfarct in de stad, uitgerekend op de eerste dag van het nieuwe schooljaar.

    • Laura Klompenhouwer