Omroepen eisen meer autonomie

In het ‘Media-Akkoord’, dat acht publieke omroepen vandaag presenteren, pleiten zij voor behoud van het huidige pluriforme bestel en voor de eigen zelfstandigheid. De regering en koepelorgaan NPO willen juist hervormen en meer centraal laten regelen.

In het ‘Publiek Media-Akkoord 2016-2020’ leggen de omroepen hun wensen en beloftes voor de toekomst neer. De omroepen boden het manifest aan bij het Commissariaat voor de Media, samen met de aanvragen voor nieuwe concessies (zendvergunningen) voor de periode 2016-2020.

De omroepen willen vrije toegang tot „alle media en platforms” (dus ook internet), ze willen de vrijheid om zelf publiek-private relaties aan te gaan en geld te verdienen met het uitbaten van programma’s en rechten. Verder willen ze andere manieren van vertegenwoordiging van de kijkers, bijvoorbeeld in een publieksraad.