Janoekovitsj is ziek. Wat nu?

Ziek. Met „koorts en ademhalingsproblemen” werd de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj gisteren opgenomen in het ziekenhuis. Wat moest het Oekraïense volk daarvan denken? Was hij werkelijk ziek, of was dit een opmaat naar een nieuwe stap in het conflict?

Janoekovitsj liet later op de dag van zich horen met een verklaring op de presidentiële website, waarin hij zei zich zorgen te maken over het welzijn van zijn demonstrerende landgenoten. Zij worden door „onverantwoordelijke politici” betrokken bij het conflict, vindt hij. Al twee maanden wordt er gedemonstreerd, nadat een Oekraïens verdrag met de EU op de valreep toch niet gesloten werd.

De president zei daarnaast de oppositie verantwoordelijk te houden voor de escalatie van de protesten „die in november vreedzaam waren begonnen”. De oppositie is volgens de president meer bezig met haar eigen populariteit dan met het welzijn en de veiligheid van het volk.

Eerder deze week daagde Janoekovitsj de protestbeweging tot op het bot uit door zonder enige vorm van openbaar debat en tegen de wil van de parlementaire oppositie het Oekraïense parlement een amnestiewet te laten aannemen die voor zijn tegenstanders onaanvaardbaar is. Ook de andere grote eis van de oppositie – aanpassing van de grondwet in de richting van een parlementair regeringsmodel – werd niet gehonoreerd.

De ziekmelding van Janoekovitsj verontrustte oppositieleider Vitali Klitsjko. Hij speculeert dat de president zich met zijn terugtrekking voorbereidt op het uitroepen van de noodtoestand. Sinds er bij confrontaties drie demonstranten om het leven kwamen, twee weken geleden, is dat voor de oppositie een grote zorg. „Van de Sovjet-Unie herinner ik me dat het een slecht teken is – altijd als ze een moeilijke beslissing moeten nemen, gaan ze naar het ziekenhuis”, zei Klitsjko tegen persbureau AP.

    • NRC