Nu hopen op een feestjaar

Promotiemedewerkers schenken thee en koffie na de beursgang van DE Master Blenders, 12 juni 2012. Foto ANP

Elke keer als een bedrijf naar de beurs gaat, maakt Euronext Amsterdam er een feestje van. Een matineus feestje, dat wel – nog voor de beurs ’s ochtends om negen uur opent. Niettemin is er altijd champagne. En vaak taartjes met het bedrijfslogo erop. Verheugde speeches en bedankjes. En natuurlijk de slag op de gong, waarmee de handel in het nieuwe aandeel officieel van start gaat.

Vanochtend was het weer feest op Beursplein 5, waar de Amsterdamse beurs gevestigd is. Altice, één van de grootste kabelbedrijven van Europa, heeft daar vanaf vandaag een notering. Het Luxemburgse bedrijf bracht een kwart van zijn aandelen naar de beurs. En daar waren dus gongslag, taart en champagne – die laatste alleen vermengd met jus d’orange. Dat is nieuw beleid. Een mixje komt zo vroeg op de dag wat minder hard aan.

De introductieprijs van het aandeel Altice bedroeg vanochtend 28,30 euro. Vooraf werd gespeculeerd over een hoger bedrag, vanwege vermeende grote interesse onder beleggers. Altice zelf mikte op een bedrag tussen 24,75 en 31,25 euro per aandeel. Het opgehaalde geld – 1,3 miljard euro – gaat het kabelbedrijf gebruiken om zijn schuld te verlagen.

Achterdeur

Beursbeheerder Euronext verwelkomt nieuwe bedrijven hartelijk. Maar heel veel feestjes waren er afgelopen jaar niet te vieren: vier bedrijven maakten hun entree op de Amsterdamse beurs. Via de achterdeur vertrokken er meer dan dat er nieuwe kwamen.

Dat kost Euronext geld. Het beursbedrijf verdient aan nieuwe noteringen en leeft van transactiekosten die beleggers moeten maken om op de beurs te mogen handelen. Hoe meer keus die hebben, hoe beter. De afgelopen tien jaar verwelkomde de beurs zo’n zestig nieuwe bedrijven, maar zag er ook zo’n negentig vertrekken.

De bekendste afhaker van afgelopen jaar is D.E. Master Blenders 1753, dat afgelopen najaar de beurs verliet. Het Nederlandse koffiebedrijf werd ruim een jaar eerder uitgelaten ontvangen, compleet met premier Mark Rutte en promotiedames met koffiepotten op hun hoofd. D.E. was ‘thuis’. Maar met de overname door de Duitse investeringsmaatschappij JAB kwam er snel een eind aan het beurssprookje.

Ook bedrijven met een langere beurshistorie hebben het Damrak stilletjes verlaten: apothekersketen Mediq, maritiem dienstverlener Dockwise en detacheerder TMC Group. Ook als gevolg van een overname. En dan was er natuurlijk nog SNS Reaal – de minst feestelijke exit van het jaar. De bank werd een jaar geleden genationaliseerd en moest de beurs eerloos verlaten.

Prooi van de beurs halen

De uittocht is nog niet ten einde. Kabelbedrijf Ziggo wordt overgenomen door het Amerikaanse Liberty Global, zo werd deze week bekend. Softwarebedrijf Unit4 komt ook in Amerikaanse handen. En er lopen nog overnamegesprekken met een aantal andere beursfondsen. De overnemende partij heeft doorgaans geen belang bij een beursnotering en bijbehorende veeleisende aandeelhouders. En haalt zijn prooi dus van de beurs.

Maar directeur Cees Vermaas van de Amsterdamse beurs – een soort lokale filiaalhouder van internationaal beursbedrijf NYSE Euronext – is een optimistisch man. Dit jaar wordt een „omslagjaar”, zegt hij, waarin hij „veel meer beursgangen” verwacht. Hoeveel beursgangen, en van welke bedrijven, dat wil hij niet te zeggen. Wel dat het er in ieder geval meer zullen zijn dan vorig jaar. Ook in zijn nieuwjaarstoespraak eerder deze maand kwam ‘omslagjaar 2014’ drie keer terug – Vermaas gelooft erin.

Volgens zakenbankier Willem-Jan Meijer van ING, die de beursgang van Altice mede begeleidde, is dat omslagjaar eigenlijk vorig jaar al ingezet. „Het sentiment is sterk verbeterd”, zegt hij. Er wordt gewerkt aan „meerdere beursgangen” voor Amsterdam, zegt hij. Meer wil hij er niet over zeggen.

Bekend is al wel dat ING zijn verzekeringsbedrijf Nationale Nederlanden dit jaar naar de beurs zal brengen. Daarnaast bereidt ABN Amro, nu nog eigendom van de Nederlandse staat, een beursgang voor. Die staat voor dit jaar of volgend jaar op de agenda.

Minimaal één feestje

Mocht het allemaal toch een beetje tegenvallen met het voorspelde en gewenste omslagjaar, dan dwingt de beurs zelf in ieder geval één feestje af. Het Europese Euronext, dat bestaat uit de beurzen in Parijs, Brussel, Lissabon en Amsterdam, krijgt dit jaar een eigen beursnotering.

Moederbedrijf NYSE Euronext, waar ook de beurs van New York onderdeel van is, werd vorig jaar overgenomen door concurrent InterContinental Exchange (ICE). De nieuwe eigenaar is minder geïnteresseerd in het Europese onderdeel. Door middel van een beursgang wordt Euronext dit jaar daarom vermoedelijk verzelfstandigd.

De beurs brengt zichzelf dus naar de beurs. Wie weet brengt het nog iemand op ideeën.

    • Teri van der Heijden