Nieuwe enkelband volgt op de voet hoeveel alcohol je drinkt

Een enkelband die elk half uur meet of en hoeveel alcohol de drager heeft gedronken, en die informatie opstuurt naar een meldkamer. Sinds een week lopen twaalf proefpersonen rond met die banden in een pilot van de Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG).

De band zou goed gebruikt kunnen worden voor de veroordeelden die SVG begeleidt in de reclassering, zegt een woordvoerder. Veel van deze delinquenten hebben alcoholproblemen, en worden gewelddadig als ze gedronken hebben. De rechter kan hun een alcoholverbod opleggen, als extra voorwaarde bij een voorwaardelijke straf. De SVG controleert dat nu met blaastesten en bloedproeven. De enkelband geeft een veel nauwkeuriger beeld van het alcoholgebruik, en dus ook van de omvang van het probleem. Ook reclasseringsklanten die vrijwillig hun alcoholprobleem willen aanpakken, kunnen de band gaan gebruiken.

SVG hoopt dat de band zo snel mogelijk in het strafrecht kan worden ingezet, en gaat na beëindiging van de pilot in gesprek met het OM en staatssecretaris Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie). De enkelband past in het beleid van Teeven om detentie deels te vervangen door een combinatie van elektronisch toezicht en begeleiding. Hij diende daar dit najaar een wetsvoorstel voor in.

De band is nieuw in Nederland, maar wordt in de VS veelvuldig voorgeschreven door de rechter.