Niet iedereen eens met doodstraf voor verdachte ‘Boston Bombing’

In Amerika is verdeeld gereageerd op het besluit van de openbaar aanklager om de doodstraf te eisen tegen Dzhokhar Tsarnaev, de verdachte van de bomaanslagen tijdens de marathon van Boston vorig jaar. Hij staat terecht voor een federale rechtbank vanwege de ernst van het misdrijf. De explosie van twee zelfgemaakte bommen veroorzaakte drie doden en zeker 260 gewonden.

„Dit laat mensen zien dat wie dit land terroriseert, zal betalen met zijn leven”, reageerde Marc Fucarile, die zijn onderbeen kwijtraakte bij de aanslag, gisteren tegen persbureau AP. Andere slachtoffers en nabestaanden vinden de doodstraf geen oplossing.

De staat Massachusetts, waarvan Boston de hoofdstad is, heeft de doodstraf dertig jaar geleden afgeschaft, maar de federale rechter kan sinds 1988 weer de doodstraf opleggen. De straf is sindsdien 70 keer toegewezen op federaal niveau en drie keer daadwerkelijk uitgevoerd.

Volgens een peiling van de Boston Globe vorig najaar wilde 57 procent van de respondenten in Massachusetts dat Tsarnaev levenslang krijgt, terwijl 33 procent vond dat hij de doodstraf verdient.

Het besluit van Eric Holder, openbaar aanklager van de VS, werd verwacht. Hij is tegen de doodstraf, maar is eerder meegegaan in verzoeken van rechters om de straf te mogen eisen.

Dzhokhar Tsarnaev, destijds 19 jaar, en zijn oudere broer Tamerlan, zouden de aanslagen hebben gepleegd uit wraak tegen Amerikaans militair ingrijpen in moslimlanden. Ze kwamen als kinderen naar Amerika, als in Rusland geboren etnische Tsjetsjenen.

Tamerlan Tsarnaev werd door de politie doodgeschoten toen ze probeerden te ontsnappen. Dzhokhar raakte gewond en werd ingerekend. Zijn advocaten zullen waarschijnlijk als verzachtende omstandigheid opvoeren dat hij onder invloed van zijn oudere broer handelde. Er is nog geen datum voor zijn proces.