Nederland geeft miljoen aan noodhulp voor Zuid-Soedan

Soedanese kinderen wachten op eten in een vluchtelingenkamp in Oeganda. Foto Reuters / Edward Echwalu

Zuid-Soedan krijgt voor een miljoen euro aan noodhulp van Nederland. Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking maakte dat volgens de NOS vandaag bekend. De hulp is voor de meer dan een half miljoen vluchtelingen waarvan een groot deel in Oeganda verblijft.

Ploumen sprak in een verklaring over de vele mensen die voor de burgeroorlog op de vlucht zijn geslagen:

“Vaak gaat het om hele gezinnen die halsoverkop hun huis uit zijn gevlucht en alles hebben moeten achterlaten. Er moeten dringend maatregelen genomen worden om hen te helpen overleven.”

57,8 miljoen dollar nodig

Het miljoen van Nederland gaat naar de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, die samenwerkt met de Oegandese regering. Het World Food Program zegt dat er 57,8 miljoen dollar nodig is om de ergste voedselnood van de vluchtelingen op te vangen.

Ook wordt er in Oeganda een vaccinatieprogramma opgestart om de verspreiding van mazelen onder vluchtelingen te stoppen.

Gisteren werd bekend dat er een bestand is afgekondigd in het conflict tussen het Zuid-Soedanese regeringsleger en de Murle, een bevolkingsgroep in Jonglei. Dat conflict staat los van de huidige burgeroorlog in Zuid-Soedan.

    • Alex van der Hulst