Topman Bayer trekt aandacht

Het is met enige vertraging, maar de consternatie is er niet minder om. Marijn Dekkers, de Nederlander die sinds 2010 chairman is van het Duitse farmaconcern Bayer, trekt wereldwijd de aandacht met uitspraken die hij 3 december op een congres in Londen heeft gedaan. Als panellid kreeg hij de vraag in hoeverre farmabedrijven ontmoedigd worden medicijnen te maken als autoriteiten ingrijpend lagere prijzen afdwingen. De overheid in India vond Nexavar, een medicijn dat de groei van tumorcellen afremt bij nier- en leverkanker, te duur voor de lokale bevolking en liet een lokaal bedrijf hetzelfde medicijn tegen een fractie van de Bayer-tarieven produceren. Diefstal, aldus Dekkers, maar het zou geen grote gevolgen hebben voor Bayers verdienmodel. „Het is eerlijk gezegd een product dat ontwikkeld is voor westerse patiënten die het zich kunnen veroorloven. Het is een duur product.”

De topman betreurt zijn uitspraken en zegt het niet zo bedoeld te hebben.

„De uitspraken vatten kernachtig samen wat er mis is met de internationale farma-industrie”, laat Artsen zonder Grenzen in een verklaring weten.

    • Jeroen Wester