Medeveroordeelde zaak-Knox tegengehouden bij grens Oostenrijk

Raffaele Sollecito bij de rechtbank in Florence op 20 januari. Foto AP/ Francesco Bellini

De Italiaan Raffaele Sollecito, de ex-vriend van Amanda Knox, is door de politie tegengehouden bij de grens met Oostenrijk, meldt de BBC. Hij werd net als Knox gisteren, na een nieuw proces, opnieuw veroordeeld voor de moord op Meredith Kercher.

Knox kreeg gisteren 28 jaar en zes maanden cel, Sollecito 25 jaar. Volgens Sollecito’s advocaat heeft hij zich vrijwillig aangegeven bij de politie. Hij zou in het gebied in het noordoosten van Italië zijn geweest, omdat zijn huidige vriendin daar woont. De politie zegt echter vannacht een hotel in Venzone, zo’n 40 kilometer van de grens, te zijn binnengegaan. Daar verbleef Sollecito met zijn vriendin. De politie nam hem mee naar het bureau in Udine, nam zijn paspoort in en zette een stempel in zijn paspoort waarmee aangegeven wordt dat hij het land niet mag verlaten. Dat was hem opgelegd door de rechtbank in Florence. De rechtbank vroeg gisteren niet direct om zijn arrestatie, dus zodra de papieren in orde zijn gemaakt, is hij weer vrij.

Sollecito was, net als Knox, gisteren niet bij het proces aanwezig. Knox wachtte de uitspraak in de Verenigde Staten af. Knox en Sollecito werden in 2011 vrijgesproken van de moord vanwege geknoei met het bewijsmateriaal. De rechter oordeelde echter dat het proces over moest.

Knox reageerde in een verklaring na het vonnis teleurgesteld, schrijft persbureau AP:

“Dit is uit de hand gelopen. Ik verwachtte beter van de Italiaanse justitie na eerder onschuldig te zijn bevonden.”

Advocaten van Knox en Sollecito zijn voornemens in beroep te gaan bij de hoogste rechtbank in Italië. Dat proces duurt minstens een jaar.

De familie van Kercher zei vandaag in een reactie “op zoek naar de waarheid” te zijn, meldt persbureau AFP:

“Misschien zullen we nooit weten wat er precies is gebeurd op de bewuste nacht en moeten we de situatie accepteren.”

Moord op huisgenote

De toen 21-jarige Kercher werd in november 2007 met doorgesneden keel aangetroffen in haar slaapkamer. Ze deelde een appartement in de Italiaanse stad Perugia met Knox en anderen. Volgens de Italiaanse justitie was de Britse het slachtoffer geworden van een uit de hand gelopen seksspel onder invloed van drugs. Knox en Sollecito verklaarden op de bewuste avond niet eens in de flat te zijn geweest, maar moesten toegeven dat hun geheugen door marihuanagebruik op die avond niet helemaal betrouwbaar was.

In een apart proces werd Rudy Guede, een immigrant uit Ivoorkust, veroordeeld tot 16 jaar cel voor medeplichtigheid aan de moord op Kercher. Hij houdt vol onschuldig te zijn. Hij zou aan een celmaat hebben verklapt dat Knox en Sollecito onschuldig zijn, wat later tegen Guede is gebruikt. Amanda en Raffaele zouden Meredith hebben vastgehouden terwijl Rudy haar misbruikte.

    • Frank Huiskamp