Man uit Amsterdam-Oost lag jaren dood in woning

Screenshot van de Veeteeltstraat op Google Maps

Deze week is in Amsterdam-Oost het lichaam gevonden van een man die al jaren dood was. Dat heeft de politie laten weten, meldt stadszender AT5. De 67-jarige man ligt al zeker sinds 2011 dood in zijn woning. Hij werd dinsdag gevonden.

Hoe de man is overleden, is nog niet bekend, maar een politiewoordvoerder wist AT5 te vertellen dat het niet gaat om een misdrijf. Hoe het zo lang heeft kunnen duren voordat hij werd gevonden is onduidelijk. Omwonenden in de Veeteeltstraat te Betondorp hadden herhaaldelijk geklaagd over stankoverlast.


Sociaal isolement

Volgens een GGD-rapport uit oktober wordt in Amsterdam gemiddeld één keer in de tien dagen een zogeheten “woninglijk” gevonden van iemand die al langer dan twee weken dood is. Gemiddeld vijf keer per jaar wordt een lichaam aangetroffen van iemand die twee maanden of langer dood is.

In veel gevallen gaat het om mannen van 40 tot 69 jaar oud die verkeren in sociaal isolement. Ook blijken alcoholisme, andere verslavingen en psychiatrische problemen een rol te spelen.

Dode vrouw in Rotterdam

Eind vorig jaar werd in de Rotterdamse Delfshaven het lichaam aangetroffen van een vrouw die tien jaar lang dood in haar woning had gelegen. Haar stoffelijk overschot werd gevonden nadat bouwvakkers, die vanwege werkzaamheden in de straat bij de woning hadden aangebeld, geen gehoor kregen.

    • Laura Klompenhouwer