Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Pussy Riot is in Nederland. Kijk de persconferentie in De Balie hier terug

Van feministische punker, naar gevangene in een Russisch strafkamp, naar internationale ster op wereldtoernee. Je zou bijna denken dat het een plot is van een Hollywood-film. Maar het is het verhaal van Nadezjda Tolokonnikova (24) en Maria Aljochina (25), de twee bekendste leden van de vrouwenpunkgroep Pussy Riot.

Pussy Riot in Amsterdam, op bezoek en geïnterviewd bij Amnesty International in Amsterdam.
Pussy Riot in Amsterdam, op bezoek en geïnterviewd bij Amnesty International in Amsterdam. Foto Olivier Middendorp

Van feministische punker, naar gevangene in een Russisch strafkamp, naar internationale ster op wereldtoernee. En dat allemaal in twee jaar tijd. Je zou bijna denken dat het een plot is van een Hollywood-film. Maar het is het verhaal van Nadezjda Tolokonnikova (24) en Maria Aljochina (25), de twee bekendste leden van vrouwenpunkgroep Pussy Riot.

Sinds gisteren zijn de vrouwen in Nederland. Boekenredacteur Michel Krielaars sprak met ze, en schrijft vandaag in NRC Handelsblad dat het vooral hun blik is die opvalt:

“De twee opstandige jonge meiden van vrouwenpunkgroep Pussy Riot, die met provocerende optredens tegen Poetin demonstreerden, zijn serieuze jonge vrouwen geworden.”

Live persconferentie

Vanmiddag om 17.00 uur hielden ze een live persconferentie in debatcentrum De Balie in Amsterdam:

Ze zijn al in Singapore en Parijs geweest, en hadden vandaag een ontmoeting met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Ook nemen ze in Nederland deel aan een mensenrechtenfestival. Enkele van de volgende bestemmingen: Dublin, Stockholm en New York.

Optreden met Madonna, maar geen MTV-ambities

Hoewel ze in New York onder meer een optreden met Madonna (waar ze niet bij gaan zingen) op de planning hebben staan, hebben ze geen ambities om nog muziek te maken. Ze willen zich na bijna twee jaar strafkamp voor het houden van hun punkprotest in de Moskouse Christus-Verlosserkathedraal alleen nog inzetten voor de mensenrechten.

“We hebben in het kamp zoveel ellende gezien dat we onze ogen daar niet voor kunnen sluiten”, zei Aljochina tegenover NRC.

Hun tijd in het strafkamp was zwaar, benadrukken ze. De gevangenisdirectie gedroeg zich uiterst onaangenaam. Aljochina: “Als je in een strafkolonie zit, voer je permanent oppositie. Dat is heel anders dan wanneer je gewoon de keus hebt om naar een demonstratie te gaan of niet. In het kamp zit je permanent op een protestplein.”

Volgens Aljochina en Tolokonnikova danken ze hun plotselinge amnestie – ze hoefden nog maar twee maanden te zitten – slechts aan het feit dat Poetin zijn imago wilde verbeteren, toen in december in reactie op de toenemende repressie in Rusland tal van buitenlandse regeringsleiders afzegden voor de Olympische Spelen in Sotsji. “Hij heeft ons en Chodorkovski alleen daarom vrijgelaten”, zegt Tolokonnikova. “Maar de deelnemers aan het Bolotnaja-protest van mei 2012 – die vijf tot zes jaar gevangenisstraf kregen voor een vreedzaam protest, terwijl het de politie was die er het eerst op sloeg – zitten nog altijd vast. Ook zij zijn politieke gevangenen.”

Gisteren zaten Aljochina en Tolokonnikova ook bij Nieuwsuur. Bekijk dat interview hieronder:

Gelouterd Pussy Riot knokt door. Lees het hele stuk hier.