kort

Scam television //

Amsterdam boos om aflevering ‘Scam City’

De gemeente Amsterdam eist een rectificatie van tv-zender National Geographic. In de tv-reeks Scam City zond de zender onlangs een aflevering uit over Amsterdam waarin enkele misdaden te zien zijn en criminelen voor de camera vertellen hoe zij te werk gingen. Zo leek het tenminste. Volgens burgemeester Van der Laan heeft de politie aangetoond dat vier van de vijf boeven in beeld, onder wie een zakkenroller en een nepagent, door de zender zijn betaald. Volgens National Geographic Channel is de Amsterdamse burgemeester niet goed geïnformeerd. „De producenten hebben geen acteurs gebruikt en sommige mensen in de aflevering hebben een kleine onkostenvergoeding gekregen.” De zender is gestopt met het herhalen van de aflevering.

Relikwie //

Politie doorzoekt wijk op pauselijk bloed

De politie heeft gisteren een wijk in de Italiaanse stad L’Aquila uitgekamd in een zoektocht naar een piepklein relikwie met het bloed van paus Johannes Paulus II. De drie mannen die ervan worden verdacht het object te hebben gestolen, hebben het er weggegooid. Het relikwie bevat bloed van Johannes Paulus II uit 1981, toen de kerkvorst werd neergeschoten. Vorige week werd het gestolen uit een kapel in de Apennijnen. De politie vond een deel van het metalen omhulsel terug. De dieven, die zich niet bewust waren van de waarde, hebben het weggegooid, maar herinneren zich niet waar, aldus de politie.

Waterjetprinter //

Printerinkt over een paar jaar uit de kraan

Als het aan onderzoekers van de Chinese Jilin University ligt, printen we over een paar jaar met een waterjetprinter, een inkjetprinter waarvan een patroon bijgevuld wordt met water. De wetenschappers schreven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications over de ‘hydrochrome’ verfstoffen, die onder invloed van water veranderen van kleurloos in cyaan (lichtblauw), magenta of geel. Papier waarin zulke verfstoffen verwerkt zijn, kun je met water beprinten, waarna het zo’n 22 uur leesbaar blijft.

    • NRC
    • Ap