kort

Foto Maurice Boyer

IOC //

Interpol helpt bij veiligheid Spelen

Interpol gaat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) helpen met veiligheidsthema’s en met de strijd tegen doping en matchfixing. Dat heeft de in Lyon gevestigde internationale politieorganisatie gisteren in een verklaring gezegd. Het akkoord richt zich niet specifiek op de Olympische Winterspelen die volgende week van start gaan in het Russische Sotsji, zo liet Interpol weten. Bezoekers van de aankomende Spelen moeten rekening houden met een aanslag, zo bleek gisteren uit een aangepast reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederlanders die naar de Spelen gaan, krijgen het advies zich te laten registreren bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Die opent gedurende de Spelen een consulair steunpunt in het Holland Heineken House.

1.000.000.000 //

Miljard smartphones verkocht in 2013

Wereldwijd zijn er het afgelopen jaar bijna een miljard smartphones verkocht, een stijging van 44 procent ten opzichte van 2012. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Canalys. Het overgrote deel (79 procent) van de mobieltjes draait op Googles Android-besturingssysteem. Apples iOS is tweede met 15 procent. Samsung bleef ook afgelopen jaar het best verkochte merk. Bijna een op de drie verkochte smartphones is van de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Terschelling //

Veerdienst EVT mag blijven varen

De veerdienst Eigen Veer Terschelling (EVT) mag van en naar Terschelling blijven varen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag gisteren bepaald. Vorige maand besloot de rechtbank in een kort geding nog dat de veerdienst moet stoppen per 1 februari en dat Rederij Doeksen weer het alleenrecht zou krijgen. Het kort geding volgde na het besluit van staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur om de veerdienst naar het waddeneiland niet langer toe te staan. Volgens het Hof is er te weinig overleg geweest, daarnaast zet het vraagtekens bij het verlies van rederij Doeksen. De Nederlandse staat en Doeksen moeten de proceskosten van EVT betalen, in totaal zo’n vierduizend euro.

    • (AP/NRC)
    • NRC